Bostadsrättsföreningen Ida är en av Malmös största. ARKIVBILD

Bostadsrättsordförande tros ha lurat sina grannar

MALMÖ Ordföranden i bostadsrättsföreningen Ida häktades i söndags för grov trolöshet mot sina grannar.
Dessutom vill revisorerna inte ge hela styrelsen för föreningen ansvarsfrihet för fjolårets budget.

– Den 40-årige mannen begärdes häktad för trolöshet mot bostadsrättsföreningen därför att det handlar om stora summor som har betalats ut under 2015, 2016 och 2017 och att agerande kan få stora ekonomiska konsekvenser för de boende, säger kammaråklagare Bo Birgerson på Ekobrottsmyndigheten.

Han begärde och fick i helgen bostadsrättsföreningens ordförande häktad på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman, alltså mot bostadsrättsföreningen.
– Hur trolösheten ska ha skett och om det är fler i styrelsen som är inblandade är hemligt enligt förundersökningssekretessen. Den vidare utredningen får visa vilka som kan vara inblandade, menar Bo Birgersson, som tror att förundersökningen kan pågå fram till våren.

Som Skånskan tidigare har berättat om har bostadsrättsföreningen under de senaste åren dragit på sig skulder på 230 miljoner kronor och tagit lån på 335 miljoner kronor för renovering av de fem fastigheterna.
Det handlar bland annat för att förbättra fasaderna och rörsystem samt byta ut alla värmeelement och porttelefoner.

En del av byggjobben har beställt i förväg och nu misstänker ekobrottsmyndigheten att en del av de 152 miljoner kronor som redan har betalts ut ska ha gått till byggbolag med kopplingar till ekonomisk brottslighet.
Tidigare i höst häktades också en 48-årig man, som är VD i ett av bolagen misstänkt för att ha plockat ut miljontals kronor från förskotten från bostadsrättsföreningen från sitt byggbolag.

Grov näringspenningtvätt är brottsrubriceringen, som 48-åringen sitter häktad för. Mannen utreds också av Skatteverket.
Nyligen presenterade kvarvarande i styrelsen årsredovisningen för 2016 slutar resultatet på minus nästan 77 miljoner kronor. Detta kan jämföras med år 2015, då resultatet var minus 10 miljoner kronor.

Revisorerna godkänner årsredovisningen och fjolårets förlust men vill inte ge fem av ledamöterna i styrelsen ansvarsfrihet på grund av att man har tagit beslut om att betala ut så stora förskott till de aktuella bolagen utan att ha någon säkerhet och trots att tidigare beställda jobb inte hade utförts.

– I en särskild skrivelse till styrelsen har vi påtalat väsentliga brister i ett flertal underlag till gjorda utbetalningar, som detaljer rörande omfattningen på arbetet vilket försvårar möjligheterna att bedöma fakturornas riktighet, skriver revisorerna på Ernst & Young AB.
I årsredovisningen kan man också styrelsemedlemmarna har skiftat under året, läsa att en del av de beställda renoveringsarbetena inte är gjorda, som porttelefoner och ett staket. Här kan man också läsa att i budgeten för 2018 vill man höja avgifterna till lägenheterna med 500 eller 1 000 kronor månad från april månad.

– Under hösten har vi på HSB stöttat föreningen och försökt hjälpa dem så att de kan undvika en konkurs. Nu är det upp till medlemmarna om de vill ge styrelsen ansvarsfrihet eller ej, om de accepterar budgeten för nästa år och om det blir en ny styrelse. Nuvarande har ställt sina platser till förfogande, berättar Mia Gustafson, kommunikationsdirektör på HSB Malmö.
Bostadsrättsföreningen Ida på Rosengård byggdes 1968 och har 738 lägenheter plus två lokaler. Nuvarande styrelse vill inte uttala sig förrän föreningsstämman den 16 december.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×