– Flora är en fantastisk biograf med kanonljud, det får vi ofta höra från producenter och regissörer som gästar oss på filmfestivalen, säger Anna Gunnert, sekreterare i Flora film-studio som får Sjöbo kommuns kulturpris 2017.Arkivbild

Populär filmstudio får kommunens kulturpris

Sjöbo Flora filmstudio får Sjöbo kommuns kulturpris på 10 000 kronor.
– Vi är superglada att kommunen ser det ideella arbetet som vi gör och betydelsen av en filmförening i Sjöbo, säger sekreterare Anna Gunnert.

Flora filmstudio startades av vännerna Anna Gunnert (journalist och författare) och Alice Bindby (ursprungligen fotograf men numera lärarassistent) 2014.
– Vi var i Lund och gick förbi Kino och såg deras utbud och bestämde att vi måste ha något liknande i Sjöbo. Så vi samlade ihop ett gäng bekanta och ordnade den första filmvisningen på Flora biografteater våren gratis tack vare SFF, Sveriges förenade filmstudios, säger Anna Gunnert.

Intresset var stort och filmvisningarna drog igång på allvar på hösten. Sedan dess har föreningen gått från 30 till 60 medlemmar.
– De flesta är mellan 40 och 70 år, men det finns även några 20-åringar, säger Anna Gunnert.
Antalet visningar ligger på fem-sex stycken per termin och filmstudions mål är att visa kvalitetsfilm.
– Vi vill ha en annan bredd och ett djup, inte ”100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann” och de andra stora filmerna som kommer till alla biografer. Vi försöker leta upp lite mer udda filmer. Vi har visat filmer från Tchad, Iran, Japan, Brasilien, filmer som annars inte kommer hit till Sjöbo för att de kanske betraktas lite för smala.
– Men vi har också sagt att vi inte vill vara ultracineast. Man ska inte behöva en avancerad intellektuell verktygslåda för att förstå sig på filmerna.

Hur går det till när ni ska sätta ihop ett program?
– Vi har en filmgrupp som plockar fram förslag, vi har bland annat tillgång till SFF:s lista och den är enorm. Även medlemmar kan föreslå filmer som de vill se. Men det är styrelsen som röstar.

Förra säsongens mest välbesökta film var ”Yarden”, som lockade över 40 biobesökare. Årets sista film blir den finska filmen ”Ljus i natten” (2017) som visas nu på lördag klockan 15. Programmet för vårterminen är inte spikat än.
– Vi sitter med det nu, så jag kan inte säga så mycket om det än. Men programmet ska vara klart om någon vecka och därefter presenter vi det inför säsongsstarten i slutet av januari.

Medlemskortet för en termin kostar 200 kronor. Anna Gunnert säger att de kan hålla nere kostnaden tack vare att de kan låna biografen gratis av kommunen. Medlemmarna får även gå in gratis på Lilla dokumentärfilmfestivalen som ordnas varje höst sedan tre år tillbaka och efter varje filmvisning bjuder föreningen på kaffe och ibland även något tilltugg.
– Vi vill vara en mötesplats, det är roligt att träffas och se film tillsammans, särskilt i den tid vi lever i dag när många sitter hemma och kollar på datorer, telefoner eller plattor i sin egen lilla bubbla.

Filmstudion har även i tre år i rad arrangerat Lilla dokumentärfilmfestivalen. Med hjälp av pengarna från kulturpriset, 10 000 kronor, planerar de att utöka festivalen till två dagar, från fredag till lördag.
– Vi hoppas att vi kan göra det redan 2018. Pengarna kommer också att användas till marknadsföring och vi funderar på att bjuda in spännande regissörer eller filmvetare som kan prata i samband med några av våra filmvisningar.

Flora filmstudio mottar kulturpriset på kommunfullmäktige den 11 december.
– Det är en viktig kulturförening för Sjöbo kommun. Att vi kan ha en egen filmfestival på en sådan här liten ort är ju väldigt speciellt, säger Ulrika Axelsson (C), ordförande i kultur-, tillväxt- och fritidsutskottet.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×