Mladen Blagojevic är försiktigt optimistisk inför Österlens division 2-premiär.

Österlens tränare på krigsstigen

FOTBOLL Från och med 2018 blir det fria byten i herrfotbollens division 2 och 3 samt damernas division 1. Det beslutade Svenska Fotbollförbundet på sitt representantskapsmöte i fredags.

I det nya systemet införs flygande byten, vilket innebär att en spelare som har blivit utbytt kan bytas in igen. Samtliga sju avbytare får användas i matchen.
– Jag läste om det på förbundets hemsida och på sociala medier. Jag trodde det var ett skämt. På riktigt. Den här motionen är det ingen som vetat om, låter Mladen Blagojevic, tränare i en av de klubbar, Österlen FF, som 2018 kommer att seriespela efter nymodigheten med fria byten.
ÖFF-tränaren är på krigsstigen. Han är inte beredd att ”vända andra kinden” till och låta sig nöjas med beslutet som representantskapet tagit.
– Jag tänker överklaga till Riksidrottsnämnden, RIN. Om jag kan visa att jag har 95 procent av alla klubbar bakom mig, hur ska man då från förbundets sida säga att beslutet från i fredags är representativt för hela Sverige? undrar Mladen Blagojevic.
– Ändå vet jag, trots alla fel och konstigheter, att det ska mycket till för att RIN ska ändra beslutet…
Det var efter en motion från Onsala BK till Hallands Fotbollförbund som Svenskas representantskapsmöte röstade igenom förslaget om så kallade flygande byten att gälla i herrarnas division 2 och 3 samt damernas division 1.
– Det stod typ ”Vi tror detta är utvecklande för ungdomar”. Fyra meningar utan minsta lilla faktagrund. En så dålig utformad motion så man inte tror det är sant. Och den röstades igenom, konstaterar Mladen Blagojevic med en huvudskakning.
Han har bestämt sig för att ta kontakt med Sveriges alla division 2-herrklubbar, 84 stycken till antalet.
– Jag har pratat med 33 och alla håller med mig.
– Tyvärr hinner jag inte ta kontakt med division 3-klubbarna, men några av dem har själv kontaktat mig och berättat att de står bakom missnöjet.
Mladen Blagojevics har personligen pratat med såväl förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson som Gerhard Sager, som efter att ha suttit i tävlingskommittén i 23 år, de senaste elva som ordförande, avgick och avtackades i fredags.
– De pratade med mig som om jag vore tre år…
– Sånt gör mig ännu mer förbannad.
Två av de tränare som Mladen varit i kontakt Dan Olofsson och Daniel Nilsson i seriekollegerna HIF och IFK i Hässleholm.
Till tidningen Norra Skåne säger de bland annat så här:
– Jag har inte sett några fakta eller någon undersökning kring hur en sådan här förändring påverkar spelet på denna nivå. Det känns olikt Svenska Fotbollförbundet och fotbollen att göra förändringen utan att ha undersökt det noga på förhand, säger Daniel Nilsson.
– Det är mycket som inte är klokt och genomtänkt med det här. Är det inte prestation och taktik som ska avgöra om man ska spela eller inte? Är det här verkligen rätt sätt? Är det det som ska göra att fler får spela? Är det inte bättre att man måste prestera för att få någonting, säger Dan Olofsson.

Tränarna höjer ett varningens finger för de avarter som regeländringen kan medföra.
– Det finns ganska många konstiga situationer som kan få det att likna amerikansk fotboll, säger Nilsson.
– Ska man skicka in ett ”special team” med sju hörnspecialister eller en mur som är två meter hög? Eller varför inte Nisse, 50, gammal landslagsspelare som är ruggig på frisparkar men inte kan springa två meter. Gynnar det ungdomarna? frågar Olofsson retoriskt.
Daniel Nilsson är inne på samma linje och menar att regeländringen kan få motsatt effekt än den tänkta om man har ”specialister” på bänken som byts in vid exempelvis hörnor. Dessa spelare ges då inte samma chanser att träna på sina övriga färdigheter och hade kanske mått bättre av att utvecklas på en lägre nivå.
Att många spelare får mindre speltid är heller inte helt lyckat om ambitionen är att ta sig högre upp i divisionerna.
– Spelarna är sämre förberedda om de inte är vana vid att spela 90 minuter. Och då hjälper man inte dem, fastslår Nilsson.

De är överens om att det är prestation/förmåga som ska styra över vilka spelare som är på plan.
– Jag spelar med bästa laget oavsett ålder på spelarna. Det är den kvalitet man visar på träningar och matcher som avgör, förklarar Nilsson.
– Detta riskerar att ta bort lite av det vi jobbar med: kvalitet, anser Olofsson.
Hur regeländringen kommer att fungera i praktiken återstår att se.
– Jag tror inte att det kommer att påverka jättemycket, man gör kanske ett eller två byten extra. Men att öka möjligheten till fyra eller fem byten hade jag sett som betydligt klokare, säger Nilsson.

×