Foto: Mattias Maddoc Johansson
Jill Johnsons That’s Life ska ut på turné.Foto: Mattias Maddoc Johansson
Foto: Mattias Maddoc Johansson

Jill Johnsons hyllade show till Skåne

Den har hyllats av både recensenter och publik. Nu ska Jill Johnsons show That’s Life på turné och kommer till Skåne vid två tillfällen - Helsingborgs Arena 2 februari och Malmö Arena 2 mars.
– Den här bara måste ut till fler platser och ses och upplevas, säger Jill Johnson själv.

Som vi skrev för ett par veckor sedan är Jill Johnson dubbelt aktuellt. En ny säsong av Jills veranda, denna vecka med Lisa Nilsson som gäst, visas i SVT och i Göteborg spelas hennes show That’s Life för utsålda hus. I den Las Vegas -inspirerade showen hyllar Jill Johnson några av de största amerikanska artist- och musikikonerna och på den 35 meter breda scenen har hon bland annat sällskap av en 21 personer stark orkester och två nycirkusartister.
– Vi hyllar en svunnen epok men med en stark närvaro av 2018, sammanfattar showens manusförfattare och skapare Mikael Gordon-Solfors. Låtarna rör sig från Frank Sinatra och fram till Beyoncé.

Mikael Gordon-Solfors berättar att Jill Johnson ringde honom en vecka efter att de avslutat sitt förra showsamarbete och sa att hon ville göra något kring den amerikanska låtskatten.
– Jag tog förgivet att hon menade country men då sa hon att hon vuxit upp med Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davis, att hennes pappa alltid spelat dem och att det är där hon har sin musikaliska grund men att hon aldrig vågat tolka dem förut, berättar han vidare. Det lät som en lysande idé att välja från en svunnen epok av artister och skapa en föreställning där man blir trollbunden av scenmagi och av en artist som gjort sin läxa och studerat de här artistikonerna in i minsta detalj men också skapat sin egen bild och sitt eget arrangemang.

Inför showen reste Jill Johnson på inspirationsresa till Las Vegas och fick bland annat med sig idén om nycirkusartister på scen.
– Vi såg Cirque de Soleils Love och den känslomässiga resan och det poetiska uttrycket den bjöd på var lite nytt för mig, berättar Jill Johnson. Jag är väldigt noga med att det ska finnas en röd tråd, country är väldigt mycket storytelling, men här gick jag ut vimmelkantig av känslor som bara rann över åt alla håll. Så nu har jag två fantastiska nycirkusartister i min show och det är en otrolig lyx att stå i den inramningen.

Fick du det storskaliga från Las Vegas också?
– När jag var där hade vi en plan för min show men hur mycket jag än försökte visualisera det så vågade jag inte riktigt tro att det skulle bli som en riktig Vegas-show, kanske mer som ett fragment, säger hon med ett skratt. Men nu vågar jag påstå att det är minst lika storslaget. Det är otroligt häftigt och jag har ärligt talat inte riktigt landat i det än. Det har varit en fantastisk resa inte minst med all kärlek och alla fina recensioner.

Är det en personlig show?
– Den botten jag står på blir tydlig i föreställningen, den börjar också som ett fotoalbum. Så även om jag sjunger världsartisters musik så blir min personliga resa en röd tråd. Vad vi också är bra på är att tala om att vad som är en ikon eller en musikalisk genre är högst personligt. Det är du som lyssnare som bestämmer vad som är viktigt för dig.

That’s Life spelas i Göteborg till och med 16 december. Turnéstart blir det 2 februari på Helsingborgs Arena och 2 mars gör den sitt andra nedslag i Skåne, på Malmö Arena. Ängelholmsfödda Jill Johnson medger att det är extra speciellt att spela i Skåne.
– Men det är överhuvudtaget speciellt att komma ut med den här showen. Även om jag är personligt inblandad kan jag zooma ut och säga att den är alldeles för bra för att inte få upplevas av många.

Är det något nummer i showen som du själv känner extra starkt för?
– Det är väl hela paketet jag går i gång på, dynamiken och bredden. Men annars är det slutlåten, Don’t make me over som Burt Bacharach skrev för Dionne Warwick 1969, som påverkar mig varje kväll. Den knyter ihop säcken och den där underliggande storyn som handlar om att att inte ändra sig, att plocka fram sitt mod och hopp och hålla kvar sina drömmar bubblar upp till ytan. Jag börjar gråta nästan varje kväll och folk står verkligen upp med tårar i ögonen. Det kan låta klyschigt men det är faktiskt vad livet handlar om och det är ett fint budskap att avsluta kvällen med.

×