Till slut avslöjades mannens bidragsfusk. Arkivbild

Bodde utomlands – fick sjukpenning

Landskrona En 52-årig man som tidigare bott i Landskrona har dömts för grovt bidragsbrott. Men de 600 000 kronor som Försäkringskassan vill ha tillbaka kan vara förlorade – om mannen inte har möjlighet att betala.

Mannen anhölls och häktades i april i år sedan Försäkringskassan polisanmält honom. Då hade kassan sedan ett tag misstänkt att allt inte stod rätt till med hans sjukpenning, föräldrapenning och rehabiliteringsersättning.

Misstanken grundade sig i att det fanns tecken på att han inte varit bosatt i landet på flera år och att folkbokföringen på adresser i Landskrona och Eslöv var falska. Redan förra hösten beslutade Försäkringskassan att mannen skulle betala tillbaka cirka 600 000 kronor som han fått i bidrag mellan 2012 och 2016. Efter en diger utredning där åklagaren kartlagt mannens regelbundna resor mellan Sverige och ett annat europeiskt land samt när och var mannen använt sitt betalkort, väcktes åtal när mannen suttit häktad i ett halvår.

I den dom som nu fallit vid Lunds tingsrätt döms mannen för grovt bidragsbrott men bara i 17 av 44 fall.
Vid de 27 tillfällen mellan 2012 och 2014 där han kvitterat ut sammanlagt 363 000 kronor i bidrag var han och hans familj skrivna på två olika adresser i Landskrona.
Tingsrätten menar att åklagaren inte lyckats bevisa att mannen under denna period inte bodde på adresserna. Varken förhör med grannar eller med en chef på en arbetsplats där mannen arbetstränade har lyckats sprida något ljus över hur det förelåg.
Däremot anser tingsrätten att det är sannolikt att mannen mellan 2014 och 2016 uppehöll sig i utlandet den mesta av tiden.
Även om han och hans familj då var skriven på en adress i Eslövs kommun han han själv i förhör erkänt att de inte bott där. Han påstår att de bodde inneboende hos vänner på andra håll men vill inte uppge var.
Under denna period gjorde Försäkringskassan sammanlagt 17 utbetalningar på sammanlagt 245 000 kronor till mannen. Eftersom han inte hade någon känd bostad i Sverige under perioden och gjorde många resor till det andra landet så håller domstolen det för visst att han uppehållit sig i utlandet.

Mannens straff blir villkorligt eftersom han tidigare är ostraffad och tingsrätten håller det för osannolikt att han kan upprepa brottet. Han slipper dessutom dagsböter eftersom han suttit nära sex månader häktad inför åtalet.
Eftersom Försäkringskassan inte hade delgivit mannen besked om återbetalningsskyldighet innan åtalet väcktes kunde inte åklagaren driva detta i Lunds tingsrätt.
Därför återstår för kassan att försöka driva kravet i Förvaltningsdomstolen.

Den nu fastslagna brottsmålsdomen gör det svårt för mannen att komma undan återbetalningskravet på 245 000 kronor men kan försvåra för Försäkringskassan att bevisa att han ska betala de övriga 363 ooo.
– Dessutom får kassan göra en bedömning om mannen kan betala något överhuvudtaget och om det i så fall är lönt att stämma honom, säger domaren vid Lunds tingsrätt till Skånskan.

Mattias Grenholm

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×