Keramikern Pernilla Norrman i en vattenfylld lertäkt i Skåne, där hon hämtar material till sina konstverk. Foto: Terese Mörnvik

Hon skapar med känslan av leran

YSTAD Känslan av leran ligger fast är en ny utställning på Ystads konstmuseum som keramikern Pernilla Norrman har skapat tillsammans med fotografen Terese Mörnvik.

Utställningen gestaltar en förbindelse till en lertäkt och dess historia som tegelbruk med en film, keramik och gamla tegelstenar.
– Jag har utvecklat en relation till platsen över tid och det har påverkat mitt arbete och mina tankar. På 1850-talet var en tegelbruk i gång där. På den tiden fanns det runt 300 tegelbruk i Skåne av den kalibern, berättar Pernilla Norrman.
Hon lärde känna platsen när hon bodde i närheten en kort period. Numera finns det bara några få rester kvar från tegelbruket och platsen har växt igen och lertäkten har fyllts med vatten.

– Jag åker dit och gräver lera till mitt arbete och samtidigt influeras mina tankar av stället. Det är en del av den skapande processen, förklarar hon.
Utställningen handlar också om Pernilla Norrmans relation till materialet, om hur leran omhändertas och bearbetas i en keramisk och gestaltande process.
– Nu bjuder jag in publiken till platsen genom att visa en film om lertäkten och föremål från den, säger hon.
Utställningen pågår till den 28 januari 2018.
Mer information om konstnären finns på www.pernillanorrman.se

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×