Först konferens om hur man skapar en socialt hållbar stad, sen jubileum. Radiojournalisten Nadia Jebril höll ett bejublat anförande om varför man måste älska Malmö – på gott och ont. Foto: Lennart Larsson
Man kan gilla Malmö och dansa en Malmödans fast man kommer från Lomma.
Clara Norell.

Samarbete firade tio år

MALMÖ Kommunala tjänstemän kan behöva forskarnas kunskaper medan forskarna för sin del gärna vill veta vilka frågor och utmaningar man tampas med i kommunen.
På fredagen firade samarbetsorganet ISU, Institutet för hållbar stadsutveckling, tio år och firade med konferens, film – och ett glas bubbel.

I tio år har Malmö högskola och Malmö stad samarbetat via plattformen ISU, Institutet för hållbar stadsutveckling. Från stadens sida medverkar stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen och kulturförvaltningen, från högskolan K3 – institutionen för konst, kultur och kommunikation.
Egentligen började samarbetet i liten skala redan 1993 med Stadsekologiskt kunskapsutvecklingscentrum, frukostseminarier med högskolan och miljöförvaltningen.

2006 tillsattes en utredning om ett utvidgat samarbete av politikerna i kommunstyrelsen och året sa man ja till förslaget att skapa ISU.
Det är inte helt lätt att berätta vad ISU betytt under de tio år plattformen existerat, tycker verksamhetsledaren Clara Norell.
– Det är svårt att peka på något, ”det där har vi gjort.” Vi har ju inte byggt något, säger hon.

Men andra har byggt. Norra Sorgenfri, där gamla bussgaragetomten håller på att bli en helt ny stadsdel och där byggstart snart väntar för marken på motsatta sidan – där har ISU haft betydelse, bland annat med hur kulturen ska kunna få en roll i stadsutvecklingen.
– Det diskuteras vad det är för utmaningar vi har och hur vi ska jobba för att få en bättre stad. Vilka kunskaper finns i så fall och hur kan vi implentera den, förklarar Clara Norell.
Forskarna har den teoretiska kunskapen som kommunla tjänstemän och politiker som ska fatta beslut kan ha nytta av. Forskarna för sin del vill gärna höra vilka frågeställningar man har i kommunen och vilka problem man brottas med.
– Det är som en skattkista för en forskare!

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev