Vincent Wettergren, Eva Rydberg, Monna Orraryd och Naima Palmaer har huvudrollerna i årets julkalender "Jakten på tidskristallen" Foto: Noella Johansson / TT
Max och Leo Bretzer Foto: Ralph Bretzer
Monna Orraryd, Vincent Wettergren, Eva Rydberg och Naima Palmaer är huvudrollsinnehavare i årets julkalender - "Jakten på tidskristallen". Foto: Jonas Ekströmer / TT

Klassisk Barnkanalen-sci-fi

TV

Jakten på Tidskristallen

Manus och regi: Oskar Mellander och Tord Danielsson

I rollerna: Monna Orraryd (Asrin), Vincent Wettergren (Max), Naima Palmaer (Lima), Eva Rydberg (Professor Styregaard), Rikard Wolff (Dr Ruben) m.fl.

Premiär: SVT1 och Barnkanalen fredag 1 december.

Sändningstider: vardagar kl 7.15 och kl 18.45, helger kl 8.45 och kl 18.45.

 

Asrin, Lima och Max har det tufft på skolan. Asrin hamnar i gräl med de större tjejerna på skolgården, Lima har konstruerat en bajsupplockare som inte alls fungerar när hon ska visa upp den i klassen och elaka grabbar tvingar Max att stoppa snö i byxorna på sig själv.
Men så händer något som förändrar situationen radikalt för dem.

En helikopter landar på skolgården och underliga män i rymddräktslika kläder hämtar dem till en ny skola, den mytomspunna internatskolan Framtidsakademin. Inte heller här flyter de lätt in bland sina nya skolkamrater. Varför är de där egentligen? De är ju mycket yngre än de andra eleverna.
Vi blir snabbt varse att de har ett uppdrag; ett uppdrag som bara de kan utföra.
Utan att avsöja för mycket kan man säga att inte bara julen är hotad utan hela världen. Om inget görs kommer tiden att stanna – och det dagen innan julafton. Ledda av den smått galna professor Styregaard, spelad av Eva Rydberg, är de jordens sista hopp.
Årets julkalender är klassisk Barnkanalen-science fiction som skickar tankarna till Vintergatan (serien med bland andra Kapten Zoom) där lågbudgetlooken är en del av själva estetiken.

Vi tittar igenom serien tillsammans, mina söner Leo (13 år), Max (9 år) och jag (46 år) och det blir redan efter första avsnittet uppenbart att det är Max som mest faller in i målgruppen. Han delar snabbt ut betyget 8.5 av 10.
– Allt är så coolt, framförallt de vita gubbarna [som hämtar barnen på sina vanliga skola och tar dem till akademin], säger han.
Han noterar också det klassiska upplägget med att de är de i någon mån utstötta barnen som visar sig vara hjältarna.
– Det är knäppgökarna som blir smartisar, säger Max.

Det faktum att han delar namn med en av huvudkaraktärerna går honom naturligtvis inte heller förbi och det bidrar sannolikt till ett positivt intryck.
Leo är mer kritisk. Han tycker att introduktionen av karaktärerna går alldeles för snabbt.
– Asrin är arg, Lima är smart och Max är en mes. Men vi får veta alldeles för lite om dem, säger han.
– Jämför med Harry Potter där man får redan på mycket mer om honom, hur han har det i sitt vanliga liv innan han kommer till Hogwarts.

Formatet med de korta avsnitten – som säkert är orsaken till den kortfattade introduktionen av karaktärerna – irriterar också för två pojkar som vant sig vid Netflix och tv-serier med full avsnittslängd. Vi fortsätter titta och karaktärerna utvecklar sig allt mer. Men det gör också också frågorna.
– Det är konstigt att professor Styregaard ber dem om hjälp…, säger Max.
– …och sedan förklarar hon inget för dem, fyller Leo i och fortsätter:
– Jag tycker att manuset är slarvigt skrivet. De försöker få Lima att verka smart genom att säga repliker som ska låta vuxna men som känns orelaterade till det som händer.
– Den smarta tjejen är inte så smart egentligen. Hon har bara gjort konstiga uppfinningar som inte fungerar, säger Max.
– Fast samtidigt är hon den karaktären som har utvecklats mest, tycker Leo.

Den tuffa Asrin är en favoritkaraktär, liksom professor Styregaards hunsade robot, framförallt för Max (och för hans pappa) medan Leo gillar samspelet och dialogen mellan pappan och dottern i den onda familjen, även om han har invändningar mot att de benämner sig själva som onda.
– Jag förstår att det är gjort för mindre barn och de kan ju se det som att man är god eller ond men de flesta ser ju i verkligheten sig själv som hjälten i sitt eget liv, säger han och delar ut betyget 6,5 på den tiogradiga skalan.
Både Max och Leo gillar blinkningarna till Star Wars när den onda familjen gör entré i det femte avsnittet men tycker att det saknas lite julkänsla. Själv håller jag med dem i båda fallen.
Vi har sett de sex första avsnitten och såväl berättelsen och karaktärerna har börjat veckla ut sig och få mer kött på benen. Och trots kritiken börjar även Leo be om “bara ett avsnitt till”.

TV

Jakten på Tidskristallen

Manus och regi: Oskar Mellander och Tord Danielsson

I rollerna: Monna Orraryd (Asrin), Vincent Wettergren (Max), Naima Palmaer (Lima), Eva Rydberg (Professor Styregaard), Rikard Wolff (Dr Ruben) m.fl.

Premiär: SVT1 och Barnkanalen fredag 1 december.

Sändningstider: vardagar kl 7.15 och kl 18.45, helger kl 8.45 och kl 18.45.

×