Roboten Gorby och Eva Rydberg som professor Siv Styregaard i årets julkalender i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT
Lima (Naima Palmaer), Asrin (Monna Orraryd) och Max (Vincent Wettergren). Foto: SVT
Rikard Wolff som den onde Dr Ruben. Foto: SVT

Femte julkalendern i tv för Eva Rydberg

Toppen på tidskristallen har brutits av och nu riskerar tiden att stanna just den 23 december. Julaftonen är med andra ord i fara. Professor Siv Styregaard kallar raskt in tre speciella barn och tillsammans ger de sig ut på en spännande resa för att rädda julen. Deras äventyr får man följa i SVT:s julkalender Jakten på tidskristallen.

Professor Styregaard har sitt laboratorium i en bortglömd källare på Framtidsakademin. Dit kallas tre barn som alla är lite av mobbingoffer i sina klasser. Senare visar det sig att det inte bara är det som förenar dem. Eva Rydberg spelar professor Styregaard – en stor roll i en produktion som motsvarar fyra långfilmer. Jakten på tidskristallen blir hennes femte julkalender, men hon tvekade länge att tacka ja till rollen.
– Jag vet vilket stort arbete det är, det är tufft. Så jag rådde dem på Sveriges Television att ta någon annan för rollen, jag hade ingen chans att hinna upp till Stockholm för att provspela.

När hon fick frågan om julkalenderrollen spelade Eva Rydberg farmor i Farmor och vår herre på Helsingborgs stadsteater och hade mer än nog att göra.
– Men efter ett tag hörde de av sig och sade att de inte hittat någon annan. De frågade om jag kunde spela in något och skicka upp, så det gjorde jag.
Sedan hörde SVT inte av sig på ett tag och Eva Rydberg tänkte att de nog hittat någon annan. Ända tills hon fick en inbjudan att komma upp till Stockholm och erbjöds att göra professorn.
– Det är ju en stor ära att få göra en julkalender, att få spela för barn och med barn är bland det största man kan göra, så det är klart att jag tackade ja.

Julkalendern började spelas in måndagen efter att Farmor och vår herre var färdigspelad på teatern. Inspelningarna var klara en fredag när repetitionerna inför sommarens pjäs på Fredriksdal, Hotelliggaren, började på måndagen.
I dagarna har sista arbetet lagts vid julkalendern med ljudsynk.
– Så jag har varit uppe i Stockholm ett par dagar och så jobbar jag samtidigt med revyn på Hillesgården, där jag regisserar och koreografer, berättar Eva Rydberg.

Det här blir Eva Rydbergs femte julkalender och en där barnen kommer att kunna känna igen hennes karaktär.
– Så den här gången vågar jag nog inte gå förbi en skola i december, säger Eva Rydberg med ett skratt.
Karaktären är lite lik Harpo Marx, medger Eva, även om professorn har en hel massa repliker.
– Ja, det är en clown. Men det är inte jag som skapat den, det är regissörerna Tord Danielsson och Oskar Mellander. Jag fick ha alla de här fina kläderna på mig och alla prylarna på dem. Det var besvärligt att ta av allt, man fick hålla sig så länge man kunde. Sedan rusade tre tjejer till och hjälpte mig, berättar Eva med ett skratt.
Det är femtio år sedan som Eva Rydberg var med i sin första julkalender, Teskedsgumman.
– Birgitta Andersson och jag hade väldigt roligt när vi spelade in den. Vi gick omkring och sa ”God jul” till varandra hela tiden.

Vilken kalender har varit roligast. Kan man gradera dem?
– Nej, det kam man inte. Jag säger alltid den sista och den här skiljer sig så mycket från alla andra. Den är äventyrlig och sorglig och rolig. Och vi har ju julgran och julsaker och allt sådant även om det inte är så mycket jul annars.

Att jobba med barn är skoj tycker Eva Rydberg.
– Vi hade väldigt roligt, ibland lite för roligt. Jag är så barnslig och tycker det är så kul att få barn att skratta. Det är så mycket pauser, man vill inte att de ska bli trötta, man får hålla dem uppe. Och så gjorde jag min dans som vi skulle göra på avslutningsfesten, men själv kunde jag inte vara med på festen, då var jag på Fredriksdal.
I julkalendern fick Eva Rydberg också spela mot Rikard Wolff, som gjorde sin sista roll som den onde i julkalendern.
– Han gör en fantastiskt bra bov. Som han kämpade. Man märker ingenting på tv, det han gör är så bra. Och jag har hört från gänget att han tyckte det var jätteroligt med kalendern. Det blev en fin avslutning att få göra den här rollen för barnen, säger Eva Rydberg.

×