Brist på dagisplatser – paviljonger hyrs in

HÖRBY Det är brist på förskoleplatser i Hörby. För att snabbt få fram fler platser hyrs två paviljonger in och placeras vid Trollbäckens förskola.
Samtidigt ska en inventering göras av antalet klasser och tillgängliga klassrum på skolorna i tätorten.

Det berättar Tomas Ringberg, chef för kultur-, fritids- och utbildningsförvaltningen. Att det är så stor efterfrågan på förskoleplatser är i grunden positivt för kommunen, förklarar han.
– Hörby har fått 500 nya medborgare på två år. Vi är jätteglada för att det är så mycket inflyttning och att så många väljer att bosätta sig sig här. Att folk flyttar till Hörby kommun är inte några problem, utan bara möjligheter, säger Tomas Ringberg.
En anpassning gjordes redan i våras på Trollbäcken och Ängens förskola, där kapaciteten ökades för att fler barn skulle få plats.

– Där gick vi från 4 till 4,5 avdelningar. I planen ligger nu, att innan årsskiftet ska två paviljonger hyras in och placeras vid Trollbäcken.
Det kommer att finnas plats för omkring 34 barn till tack vare paviljonglösningarna.
– Behovet är redan intecknat. Det blir 17 barn per avdelning. Vi kommer att fylla dessa platserna snabbt.
Och även om paviljongerna löser den akuta efterfrågan återstår frågan vad som ska göras nästa år. För kommunen räknar med att det är är ännu fler barn som behöver plats i förskolan då.
– Även med denna lösning är vi trångbodda till våren. Därför tittar vi på möjligheten att använda det gamla badhuset på Georgshill, och anpassa det för förskoleverksamhet. Där skulle det kunna bli plats för 30-talet barn.
– Exakt hur det ska se ut vet jag inte idag, men det är en lokal som kommunen redan äger och det blir inte dyrare att bygga om den än att hyra in fler paviljonger.
På sikt behöver kommunen bygga en ny förskola i tätorten, enligt Ringberg.
– Vi behöver även beredskap att ta emot fler barn i skolan. Vi har till exempel en stor årskurs sexåringar till hösten.

Kommunledningen har visserligen tryckt på pausknappen när det gäller landsbygdsskolorna och den framtida skolstrukturen i kommunen, men det går inte att blunda för hur verkligheten ser ut, menar Tomas Ringberg.
– Vi behöver fortfarande hantera att skolan behöver lokaler. Det är väldigt trångt som det är nu, och vi behöver beredskap för att kunna ta emot fler barn i skolan. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har därför beslutat att en inventering av antaler klasser och klassrum i tätorten ska göras, säger Tomas Ringberg.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×