Väl värt att prova punktmarkering

Polisen i Malmö ska testa ett framgångsrikt amerikanskt koncept för minska vapenvåldet mellan kriminella.
Det är en oroande utveckling att allt fler små konflikter leder till vapenvåld. Enligt polisen har den utvecklingen inte bara setts i USA utan också i Sverige. Malmös polismästare Stefan Sinteus säger till Svenska Dagbladet att det är ett nytt beteende man kan se även i Sverige, att den mindre grupp kriminella som bär vapen har närmare till våldet nu än tidigare. Även rätt futtiga saker verkar leda till vapenvåld. Sinteus har tittat på metoder som polisen använder i New Haven, Connecticut, där man har längre erfarenhet av att hantera det beteendet.
Polisen där håller möten med de kriminella om att de vet vem som avfyrat vapen och att man kommer att ägna gärningsmannen extra uppmärksamhet och, i det fall det är tillämpbart, hela gänget han tillhör. Det är också intressant att den amerikanska polisen verkar ha fått en viss framgång med att erbjuda ett slags villkorlig frigivning för den kriminelle som vill ”hoppa av” eller samarbeta med polisen.
Eftergifter av det slaget väcker ibland missnöje hos allmänheten, som ser det som fripass för brottslingar. Om antalet skottdåd ökar, ökar också chansen att någon oskyldig utomstående ska drabbas av våldet. Det är redan ett problem att laglydiga i utanförskapsområden inte kan räkna med samma trygga närmiljö som folk i mer välbärgade områden. Oavsett vad man tycker om kriminella och deras rättigheter måste vanligt folk i dessa områden skyddas. Allt som har fungerat på andra ställen för att minska vapenvåldet är värt att prova. Sverige har långt kvar till USA:s omfattning på problemen, men det är illa nog som det är.
Ingen stad är den andra lik, men det verkar som ett konstruktivt försök att lösa Malmös problem med vapenvåld. Kollektiv bestraffning är förbjudet, men kollektiv punktmarkering är väl värt ett försök.

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×