Foto: TT

Sverige kan få Brasilien eller Argentina i VM

FOTBOLL Brasilien eller Argentina?
Ja, sannolikheten är ganska stor att Sverige hamnar i en VM-grupp med någon av de sydamerikanska giganterna när VM-slutspelet i Ryssland lottas i Moskva på fredagseftermiddagen.

De åtta VM-grupperna med fyra lag i varje ska fastställas.
– Jag vill inte spekulera kring drömlottning eller mardrömslottning. Vi får det motstånd vi får. Det har jag alltid sagt inför lottningar, menar förbundskaptenen Janne Andersson.
Sverige, som gör sitt första VM på herrsidan sedan 2006, tog sig som bekant till VM efter att ha blivit tvåa i en svår kvalgrupp efter Frankrike, men före Nederländerna. Andraplatsen gav playoff mot Italien. Efter en bragdinsats slogs sensationellt italienarna ut. De fyrfaldiga världsmästarna missar därmed VM för första gången sedan 1958.

Sverige bemöts därmed med stor respekt av övriga VM-länder och är ingen drömmotståndare för de flesta inför grupplottningen.
Lottningen kommer att baseras på Fifas världsranking i oktober.
Undantaget är att Ryssland som värdnation blir toppseedat och hamnar i VM-grupp A.

Enligt Fifas regler får ingen VM-grupp innehålla mer än högst ett lag från varje världsdel. Undantaget är Europa som har 14 lag med. Sex av VM-grupperna kommer därför att innehålla två europeiska lag och två av grupperna endast ett.
Sverige är i seedningsgrupp 3 och kommer därmed att lottas ihop med två högrerankande lag.

Seedningsgrupp 1 och 2 innehåller tio europeiska nationer och sex latinamerikanska (de fem sydamerikanska lagen plus Mexiko).
Därmed står det till 100 procent klart att Sverige får ett sydamerikanskt lag och/eller Mexiko i sin grupp.
Detta eftersom Sverige ju inte kan hamna tillsammans med två europeiska länder.

I Sveriges seedningsgrupp finns också våra nordiska grannar Danmak och Island, som Sverige alltså inte kommer att möta. Tre afrikanska länder finns också i seedningsgrupp 3 vilket ökar sannolikheten för att det blir ett afrikanskt motstånd (Nigeria eller Marocko) för Sverige från seedningsgrupp 4.

×