Åhörarbänken var förhållandevis välfylld under onsdagskvällens fullmäktige.

Skattehöjning på 95 öre klubbad

höör Det blev som väntat en skattehöjning med 95 öre när fullmäktige klubbade beslutet sent på onsdagskvällen. Beslutet var lättare för en del och svårare för andra.
– Höja skatten på det här viset kommer jag inte gå med på i fortsättningen, sade Moderaternas Anna Palm.
– För mig låter inte höjningen som någon större chock, sade Olle Krabbe (V).

Även om de sex partierna inom den styrande Höörmodellen till slut var överens om skattenivån märktes skiljelinjerna i debatten. En debatt som varade i nästan fyra timmar.
Inte minst Anna Palm pratade flera gånger om de negativa effekterna av skattehöjningen.
– Höjningen är väldigt, väldigt stor. Jag höll på att säga magstark. Vi vill inte se det här upprepa sig. Men skattehöjningen gör att vi kan ha en någorlunda oberörd kvalitet trots en tuff ekonomisk situation, sade hon.

Skattehöjningen gör att äldreomsorgen får drygt 20 miljoner kronor extra nästa år. Pengarna behövs till köp av platser på särskilda boenden och till hemtjänsten. Färdtjänst, utökad undervisningstid i matematik och yrkeskläder till anställda inom förskolan är andra satsningar som skattehöjningen medför.
– Skatten är det som en kommun tjänar pengar på och 95 öre är det som styret enats kring. Men vi har också enats om en kvalitetssänkning där 14 tjänster ska sparas in. Det blir tufft också under 2019 och 2020, sade kommunalrådet Stefan Lissmark i talarstolen.

Olle Krabbe (V) menade att skattehöjningen var marginell utslagen på alla invånare men var ändå missnöjd med budgeten som han kallade en nedskärningsbudget.
– Det här beslutet innebär att kommunen får sparka mellan 15 och 20 anställda, påstod Krabbe i talarstolen.

Kritiken lät inte vänta på sig från både Erik Mårtensson (KD) och Camilla Källström (M).
– Olle. Du och jag tillhör ytterligheterna i synen på skatt. Jag trodde aldrig jag skulle stå här och rösta för en höjning på 95 öre, sade Erik Mårtensson.
– Det här är en ganska sorglig dag. Som moderat men också som invånare i Höörs kommun. Vi tar av andras pengar och det krävs ödmjukhet och aktsamhet för sådant beslut, sade Camilla Källström.

Stefan Liljenberg (SD) menade att budgeten var ett utslag av att medlemmarna i Höörmodellen är partier med helt olika grundsyn som tvingats kompromissa.
– Det har inneburit långa handläggningstider och dyra politikerkostnader. Jag ser inte heller inte några resurser till det ökade antalet invandrare som saknar egen försörjning vilket påverkar kommunens verksamheter, sade Liljenberg vars parti inte hade tagit fram någon skuggbudget.

Det hade däremot Liberalerna vars företrädare Christina Pehrson kallade Höörmodellen för ett kapitalt misslyckande.
– I Höör borde det finnas goda förutsättningar för att inte ha ett så högt skattetryck, sade hon.
Hon begärde votering som Höörmodellens budgetförslag vann med siffrorna 35 mot 3. Tre ledamöter var inte närvarande under sammanträdet.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×