Julstuga på Hörby museum 2017. Fr v Ann-Kristin Olsson, Åsa Dahlberg-Ohlsson, Ingemar Olofsson, Ingrid Nilsson, Nils-Erik Persson och Anitha Servin.
Julstuga på Hörby museum. Hörby Lucia 50 år, utställning.
Nils-Erik Persson samlar på gamla smidesföremål. Här en sockertång modell äldre.
Julstuga på Hörby museum. Ingemar Olofsson visar gamla bonader.
Bordsdukning signerad Ingrid Nilsson. En halvan av bordet är dukad till en bonde. Den andra halvan till en finare dam.

Museet laddar för årets julstuga

HÖRBY På museet i Hörby pågår förberedelserna inför årets julstuga. På skyltsöndagen är det premiär för en jubileumsutställning om Hörby lucia. Pappersbonader och smide ställs också ut och en bordsdukning från förr visas.

1967 korades Inger Andersson till Hörbys första lucia. Det var tre ynglingar i byn – Claes Rynge, Kenneth Rittbo och Paul Ramberg – som tyckte att Hörby skulle ha en egen lucia och tog initiativet.
I år är det alltså 50 år sedan Hörby lucia startade. I många år var det Lions Club som höll i trådarna, men sedan 2011 är det musikföreningen Tutti da Capo, med Sara Sandmark i spetsen, som ansvarar för firandet.
Hörbyprofilen Anitha Servin har ställt i ordning en utställning på museet om Hörby lucia, där man kan läsa om vilka som har varit lucia genom åren och hur arrangemanget har förändrats och utvecklats.

– När mitt barnbarn Sara Sandmark fick höra att det inte skulle bli något luciafirandet 2011 samlade hon vänner och bekanta och fick ihop ett luciatåg i alla fall. Hon är den brinnande och drivande kraften bakom Hörby lucia idag, förklarar Anitha Servin.
Hon tycker själv också att lucia är en fin och högtidlig tradition. Numera utses lucia med lottens hjälp och inte som förr genom omröstningar.
– Lucias uppdrag är välgörenhet. Hon ska vara ljuset och gå ut till de gamla och sjunga, säger Anitha Servin.
Men det handlar inte bara om lucia på museet på julstugan, som är öppen kl 15-18.30 på söndag. Besökarna kan även dansa runt granen eller titta på gamla smidesföremål som Nils-Erik Persson från Gammalstorp visar. De äldsta föremålen som ställs ut är från 1700-talet.
– Jag har samlat på smide i 20 år. Det är ett fantastiskt hantverk. Smeden stod högt i kurs i byarna Han var lite av ett bygdesnille. Ett riktigt geni, säger Nils-Erik Persson.

Ingrid Nilsson från Höör har släppt loss fantasin och visar bordsdukningar från förr i vigselrummet.
– På ena sidan av bordet har jag dukat till en bonde eller dräng, och på andra sidan är det dukat för en finare dam. Jag har alltid varit intresserad av gamla saker. Det är kul att kunna visa detta, säger hon.
Pappersbonader är något som Ingemar Olofsson i Killhult känner starkt för. Han visar delar av sin samling på 500 äldre bonader i samband med julstugan.
– Det är barndomens nostalgi som ligger bakom samlandet. Bonaderna hade sin högkonjunktur på 30-, 40- och 50-talet. Det betraktades som fattigmanskonst. Som barn hade jag en egen bonad, mina syskon hade sina och i köket och vardagsrummet fanns också bonader, berättar Ingemar Olofsson.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×