På måndagen serverades kålpudding, en av mötesplatsen populäraste rätter.
Stammisen Vera Nilsson vill att öppettiderna blir fler.
Vera Nilsson, Lizzy Glenneman, Elisabet Gerström och Brita Nilsson träffas ofta för att spela kort, äta och umgås. Foto: Oscar Schau

Mötesplatsen inte öppen under julen

arlöv Under julhelgen håller Nya Mötesplatsen i Arlöv stängt, till skillnad från den tidigare verksamheten på orten. Enligt 89-åriga Vera Nilsson kan julen nu bli ensam för många.

Kortspelet ”Pensionären” pågår för fullt inne på Nya Mötesplatsen i Arlöv. En av de spelande är Vera Nilsson, Arlövsbo och en flitig besökare på Mötesplatsen. Men hon är orolig inför julen.

I våras stängde den tidigare mötesplatsen och ersattes med en ny och rymligare verksamhet. Förut höll man öppet under helgdagar och högtider, men inte längre.
Den nya ordningen har fått stammisarna på mötesplatsen att reagera.
– Det känns inte bra. Det är förströelse som vi behöver, vi är alla ensamma som sitter här. Det är viktigt att ha någon att prata med då och då, säger Vera Nilsson.
– På det gamla stället hade de öppet hela veckan, precis när som helst, alltid. Nu har vi fått en större och finare plats men som inte utnyttjas lika bra. Det känns mycket konstigt, lokalen borde ju användas ordentligt.
Själv ska hon fira julen med familjen. Men efter det vet hon inte vad hon ska göra. Mest tänker dock Vera Nilsson på dem som inte har någonstans att vara.
Hon gör en gest ut mot bostadshusen på andra sidan de stora glasfönstrena.
– Det bor massor med människor här i området och många är äldre. De skulle kunna komma hit och äta en middag på julhelgen och sedan gå hem. De behöver det, det gör jag ju själv. Julen är en familjehögtid, och på ett sätt är vi en familj här, säger hon.

Enligt Ann-Caroline Håkansson, enhetschef på Burlövs kommun, ska man se över mötesplatsens öppettider.
– Det är möjligt att tiderna kan komma att förändras. Men vi har inte öppet den här julen.
– Tidigare hade hemtjänsten tillgång till de dåvarande lokalerna och kom dit med maten. Men så är det inte längre. De äldre får nu äta i sina bostäder i stället på helger och högtider.
Kanske skulle man kunna ordna något större julfirande i framtiden, spekulerar Ann-Caroline Håkansson.
– Vi måste se över behovet och kanske erbjuda något för alla kommuninvånare. Det finns både unga och äldre som är ensamma. Det är ett stort mål att jobba mot, men det optimala hade varit att arrangera någon slags alternativ jul, säger hon.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×