Bron och filmerna om Wallander har spelats in i studion i Ystad. foto: Erika Dahlin Jönsson Foto: foto: Erika Dahlin Jönsson
Jack Löfving är projektledare för Ystad Studios Visitor Center och har sedan i somras tillsammans med ytterligare sex personer jobbat med att bygga upp kulisserna. Qutaiba Aborashed (till vänster i bild) är involverad sedan en månad tillbaka.
Här ska Kurt Wallanders vardagsrum byggas upp och alldeles intill ska polishuset från den brittiska versionen av kriminalserien ta form. foto: Erika Dahlin Jönsson
Härifrån styrdes rymdskeppet i Tillbaka till Vintergatan och i dag används det till serien om utomjordingen Pax. foto: Erika Dahlin Jönsson
Qutaiba Aborashed har byggt kulisser i Ystad sedan en månad tillbaka.
171121 Ystad studios visitors centre Henning Mankell
171121 Ystad studios visitors centre
Här hängde Morgan Alling i filmen om Cirkus Imago.
Qutaiba Aborashed och Jack Löfving i rymdskeppet.
I kostymavdelningen kommer besökarna kunna klä ut sig till bland annat fifuner från yttre rymden.

Filmcenter tar form i Ystad

Ystad Från Kurt Wallanders vardagsrum till rymdskeppet från Tillbaka till Vintergatan – på Ystad Studios Visitor Center kommer besökarna att kunna kliva mellan en rad olika världar.

 Cineteket och Ystad Studios Film Camp har slagits samman och i mars öppnar Ystad Studios Visitor Center. Arbetet med att bygga upp besökscentret har kommit en bra bit på vägen.
– En gång var Wallanders lägenhet här, säger Jack Löfving som är projektledare på Ystad Studios Visitor Center.
Framför honom står i dag istället ett rymdskepp. Det är samma rymdskepp som tog Pax till sina jordiska äventyr och samma rymdskepp som Mira, Henrik och Glen en gång i tiden reste tillbaka till Vintergatan i. På andra sidan rymdskeppet står polisstationen från de svenska Wallander-filmerna och i en annan del av studion ska Wallanders vardagsrum och polisstationen från den engelska versionen av filmserien byggas. Den blivande entrén till Ystad Studios Visitor Center har tidigare fungerat som Nybergs laboratorium i Wallander-filmerna.
– Vi försöker utnyttja alla filmiska scenografier vi gjort, säger Jack Löfving.
Sedan sommaren har han tillsammans med ytterligare sex personer arbetat med att bygga upp scenografierna. I november har även Qutaiba Aborashed varit med.
– Just nu håller vi på med rymdskeppet, säger Löfving.
Aborashed fixar en bård som ska sträcka sig längs innerväggen på skeppet. Jack Löfving visar hur man byter videor på skärmarna som syns genom rymdskeppets fönster när rymdskeppet till exempel ska landa på en främmande planet eller stöta på en annan farkost.
Besökarna på besökscentret kommer kunna kliva från ett filmiskt universum till ett annat – och man får inte bara titta på scenografierna.
– Det ska vara ett interaktivt besökscenter. Alla kan prova allting. Det finns nästan inga förbud, berättar Jack Löfving.
I en kostymavdelning kommer besökarna kunna prova kostymer och klä ut sig till allt från poliser till fifuner från yttre rymden.
– Det här är för alla åldrar. Det viktigaste är att alla blir barnsliga när de kommer hit, säger Jack Löfving.
Syftet är att väcka och sprida intresse för film och filmturism.
– När man kommer hit ska man känna att alla kan göra film. En sån här grön skärm till exempel går hur bra som helst att måla hemma, säger Jack Löfving och pekar mot en ”green screen” som satts upp på ena sidan studion.
Där kommer besökarna kunna spela in egna filmer med hjälp av applikationer i sina mobiltelefoner. I ett rum intill den stora studion kommer det finnas datorer med redigeringsprogram fria för besökarna att nyttja. I ett annat rum kommer man kunna skapa 2D- och 3D-animationer och i ett tredje rum ska Henning Mankell, författaren av Wallander-böckerna, hyllas.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×