Eva Rydberg, Anders ”Ankan” Johansson och Birgitta Rydberg i Fars lilla tös. Foto: Mikael Lindell Bohlin

Eva Rydberg jubilerar med favorit i repris

Sommarens fars på Fredriksdalsteatern blir Fars lilla tös, en Arnold och Bach-klassiker i repris. 1999 gjorde teaterchefen Eva Rydberg själv rollen som Fars lilla tös och nu axlar Birgitta Rydberg den. I rollen som den tankspridde professor Waldemar Palm gör Anders Ankan Johansson debut på den klassiska scenen.

– Det känns jättekul att Fars lilla tös får möta ny publik, säger Eva Rydberg, som har mycket att fira 2018.
Dels blir det hennes 25-årsjubileum som teaterchef på Fredriksdal sedan hon 1994 tog över efter Nils Poppe. Hon kan också fira 60 år som artist.
– Och så fyller jag 75, säger den blivande jubilaren.

I den klassiska farshandlingen duggar förvecklingar, lögner och misstag tätt. Professor Waldemar Palm (Anders Ankan Johansson) och hans hustru Emilie (Mia Poppe) ska fira sin första bröllopsdag, men ingenting går som de tänkt sig. Professorn har glömt alltsammans – han har till och med glömt att han har semester – och ett brev dyker upp i vilket han pekas ut som far till ett barn som nu är vuxet och på väg för att träffa sin far.
I sommar gör Eva rollen som den virrige professorns svärmor, Matilda Cederstam, hustru till överste Rutger Cederstam (Fredrik Dolk). Birgitta Rydberg tar över rollen som Amanda Propp, som oväntat dyker upp i olika skepnader.

Eva Rydberg minns med glädje sommaren 1999.
– Jag tyckte det var roligt att göra rollen i fars lilla tös. Jag mådde bra och det var så kul att göra alla de olika typer som finns i rollen. Publiken hade också väldigt roligt! säger hon.
Birgitta Rydberg, som i år hade en mindre roll i Hotelliggaren, får nu alltså gå i mammas fotspår.
– Och jag tror det kan bli jättebra, säger Eva.
Birgitta Rydberg säger att det först kändes ”jätteläskigt” när Eva kom med förslaget. Men hennes version av revyartisten Amanda Propp kommer att bli annorlunda.
– Vi är ju olika i kroppen och våra karaktärer kommer att bli olika, jag kommer att göra något eget av det, säger Birgitta Rydberg.
Att hon dessutom får göra några ömma scener med äkta häften Robert Rydberg, som spelar betjänten är ett plus.
– Ja, det är gott, säger Birgitta med ett skratt.

Anders Ankan Johansson, nu i höst på turné med parhästen Måns Nilsson i deras gemensamma show, ser fram emot att debutera på Fredriksdalsteatern.
– Jag är supernervös förstås. Det är en ära att få vara med på den här klassiska marken, jag känner mig stolt, säger Anders Johansson.
Att få jobba tillsammans med barndomsidolen Eva Rydberg tycker han också ska bli stort.
– Det är supercoolt. Det är många bitar i det här som känns lite magiska, säger han.
Anders Ankan Johansson har gjort huvudrollen som Stig Helmer i Sällskapsresan och alltså redan kreerat en stor roll på en stor scen.

Så det gör väl att du känner dig lite säkrare inför den här utmaningen?
– Jag önskar att det vore så. Men så är det inte, vilket kan bara både bra och dåligt. Man slappnar inte av och det är bra, för man behöver ju vara på tårna, säger Anders Ankan Johansson.

Förutom de nämnda medverkar även Mia Poppe, Kalle Rydberg, Anna Norberg och Fredrik Dolk samt en stor sång- och dansensemble.
Sven Melander och Mikael Neumann gör en ny bearbetning och Anders Aldgård står för regin. Robert Dröse gör koreografin.
Sommarens föreställning utspelar sig i Helsingborg på 20-talet och ska innehålla mycket sång och dans.
– Det blir gamla örhängen från 20-talet, något vi vet att publiken gillar, säger Eva Rydberg

Fars lilla tös har också en längre historia på Fredriksdal. Både 1975 och 1985 spelade Nils Poppe den, men då hette den förstås Fars lille påg.
Premiär på Fredriksdalsteatern blir det den 15 juni och säsongen avslutas söndagen den 19 augusti.

×