Moncho, Martin Almgren, Jessica Andersson, Kalle Moraeus & Orsa Spelmän, Barbi Escobar och Mendez kommer att tävla i Melodifestivalens deltävling 3 i Malmö.Foto: Jessica Gow / TT
Jessica Andersson. Foto: TT
Barbi Escobar. Foto: TT

Debutant och veteran möts i Malmömellon

Debutanter, återvändare och en veteran. Startfältet i Malmö, där Melodifestivalens tredje deltävling äger rum den 17 februari, rymmer både folkkära artister och namn som är nykomlingar för de flesta.
– Jag älskar Malmö! säger Melloveteranen Jessica Andersson.
– Hela mitt musikliv finns i Malmö, säger Mellodebutanten Barbi Escobar.

Barbi Escobar är ett nytt namn för många.
– Jag är artist och låtskrivare, bosatt i Göteborg och född i Chile, berättar Barbi Escobar.
Malmö räknar hon som sitt andra hem, här har hon bott under tre år när hon studerade musik på Malmö högskola.
– Jag har haft min musikaliska bas i Malmö sedan jag startade min karriär. Från början när jag var yngre hade jag en manager i Malmö. Senare fick jag min första låtskrivardeal med ett bolag i Malmö, berättar Barbi Escobar.
Barbi stortrivs både som artist och låtskrivare. Det senaste är hon ganska ny på.
– Jag började 2012, sedan plockade RoastingHouse i Malmö upp mig, berättar Barbi Escobar.
Hon har skrivit den nu aktuella låten Stark tillsammans med Andreas Stone Johansson och Costa Leon i Malmö.
– Det är en jättepersonlig låt som kom till ett par år efter att min pappa hade gått bort i cancer. Jag kände att det var dags att berätta om det. Budskapet med låten är att man inte ska ge upp när man mår dåligt och är i botten. Det var vad jag ville förmedla. Som tur var gillade Mello låten och jag är väldigt stolt över den. Stark är en uptempolåt med melankoliska verser.

Hur känns det att få debutera i Mello?
– Jättekul. Man får höra av alla att det är den bästa erfarenheten man kan ha som artist. Det är en så stor och bred plattform och jag känner mig hedrad över att ha blivit utvald.
Själv kollar Barbi Escobar då och då på Melodifestivalen. Jill Johnsons Kärleken är har varit favorit genom åren.
– Men mamma kollar alltid! säger Barbi Escobar.

Veteranen i Malmögänget är Jessica Andersson, som medverkar för sjunde gången i Melodifestivalen. Senast var hon med 2015, men det är första gången hon tävlar i Malmö.

Hur kommer det sig att du ville vara med i år igen?
– Jag har ju vunnit en gång redan (2003 red:s anm.) så jag har ingenting att bevisa, men jag kände i år att det skulle vara roligt framför allt för att jag fick en låt som var svår att motstå, säger hon.
Party voice av Fredrik Kempe, David Kreuger och Niclas Carson Mattson vann Jessicas hjärta och hon fick också möjlighet att sätta sin egen touch på den genom att bidra till låtskrivarkollektivet.
– Det är en glad uptempolåt, en riktig poplåt. Dee två senaste gångerna jag medverkat har jag gjort ballader som passat för den stämning jag befann mig i då. Jag är glad för de låtarna, men just nu passar denna låten bättre.
Jessica Andersson känner att hon befinner sig på en plats i livet där det är dags att höja partyrösten.
– Jag är kär och lycklig och allt det där!
Om det blir någon ny platta i spåren av Mellon är för tidigt att säga ännu.
– Men visst kan mer musik dyka upp, säger Jessica, som ser fram emot att få tävla just i Malmö.
– Jag älskar Malmö! Det ska bli jättekul att äntligen få vara med där, säger hon.