Helene Öhman var först Liberal, därefter Moderat och nu Centerpartist.

Byter parti igen men trappar ner lokalt

STAFFANSTORP Staffanstorpspolitikern Helene Öhman byter parti igen.
Hon har lämnat Moderaterna för Centerpartiet och framförallt flyktingfrågan har varit avgörande för valet.

– Jag tycker att Centerpartiet står starkt och stabilt både i synen på Sverigedemokraterna och när det gäller människovärdet, säger Helene Öhman.

Hon var från början Liberal kommunpolitiker och väckte uppståndelse när hon, efter splittring inom L, från talarstolen i kommunfullmäktige i december 2014 meddelade att hon lämnat Liberalerna i protest.
Därefter var hon politisk vilde i fullmäktige en tid men fann så småningom en ny partitillhörighet hos Moderaterna.
Men redan då var hon tydlig med att hon kunde tycka annorlunda än M i enskilda frågor, exempelvis flyktingfrågan.

Nu har Helene Öhman lämnat Moderaterna vars flyktingpolitik hon känner att hon inte kan stå bakom.
Hon menar att Moderaterna ändrat sin politik sen valet och rört sig allt längre mot Sverigedemokraternas linje, både på riksnivå och lokalt. Inte minst gäller detta i flyktingfrågan.
– Jag är också mycket kritisk till hur Staffanstorps kommunledning agerat när det gäller mottagandet av nyanlända i kommunen. Att erbjuda dem att bo i husvagnar på en åker är inte värdigt.
– Vi är en välbärgad kommun med bra ekonomi, låg arbetslöshet och många i sysselsättning som betalar skatt. Vi måste ha utrymme för att möta människor som blivit anvisade hit på ett bra sätt, säger Helene Öhman och menar att andra kommuner – flera med borgerligt styre – har lyckats lösa frågan bättre.
– Se på Svedala, se på Nacka med flera. Då kan vi också.
Helene Öhman har personligen engagerat sig.
– Jag har erbjudit bostad åt en nyanländ i mitt hem. Förhoppningsvis blir det så efter nyår. Det tycker jag fler politiker skulle göra, säger hon.

– Men tyvärr ställer väldigt få upp när det gäller. För mig som arbetar som kyrkoherde är det självklart med engagemang och jag kommer också i kontakt med nyanlända genom mitt arbete i Ringsjö församling.
– Ett arbete som jag stortrivs med och brinner för och som är min första prioritet i dag. Det innebär att jag inte kommer kunna ägna så mycket tid åt kommunpolitiken i Staffanstorp framöver. Jag hade hoppats kunna jobba för C med sjukvårdsfrågor, men kom inte högt nog på listan till regionen.

Helene Öhman berömmer S:t Staffans församling i Staffanstorp som hon tycker tar ett stort ansvar för att de nyanlända ska få ett så bra mottagande och integration som möjligt.
– De har gjort och gör väldigt mycket bra.
Hon kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige men vet inte hur mycket tid hon kan lägga på kommunpolitiken efter valet 2018.
– Arbetet som kyrkoherde, som jag brinner för, tar mycket tid och det prioriterar jag. Sen får vi se.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×