Korsbackakyrkan ska byggas om invändigt för att bättre anpassas till barn- och ungdomsverksamheten.
Dopkapellet till vänster i bild får troligen inte byggas om till förråd.

Korsbackakyrkan byggs om invändigt

Kävlinge Kävlinge församling behöver mer plats för barn- och ungdomsverksamheten.
Nu vill den göra några genomgripande förändringar i Korsbackakyrkan, bland annat att omvandla dopkapellet till förråd och ersätta två kyrkbänkar med väggskärmar.

– Vi vill använda kyrkan till mer än bara gudstjänster. Det har vi redan börjat med. Vi har barnverksamhet och musik, säger Mats Andersson Risberg, kyrkoherde i Kävlinge församling.
Men utrymmet räcker inte till för allt församlingen vill genomföra. Därför har den ansökt om att göra flera förändringar i kyrkorummet.
– För att kunna bredda och öka verksamheten behöver vi bygga om lite så det blir mer ändamålsenligt, säger Mats Andersson Risberg.

Församlingen har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få genomföra tre större förändringar. Den första är att bygga ett kök i ett rum invid vapenhuset.
– I dag används det bara för kaffekokning. Nu ska det få spis och diskmaskin, så att man bland annat kan baka, säger Mats Andersson Risberg.
Dessutom ska de två befintliga toaletterna få dörrar utåt långskeppet. Den ena blir handikappanpassad, något som inte finns i dag.
En annan förändring som planeras är att den bakersta raden av kyrkbänkar ska monteras bort. I stället ska två skärmväggar sättas upp med förvaringsmöjligheter på baksidan. Där ska ytterkläder kunna hängas upp och material som används i verksamheten förvaras.
Tanken med skärmväggarna är att de bildar en symmetrisk fond till de kvarvarande kyrkbänkarna – som församlingen också hade planerat att ta bort och ersätta med stolar, som man en gång gjorde med de främre bänkraderna. Men det blir inte verklighet denna gången.

Den tredje och kanske mest genomgripande förändringen av Korsbackakyrkan, ritad av Alfred Arwidius och invigd 1897, är att församlingen vill sätta igen valven till dopkapellet på nordsidan av koret och använda det som förråd.
– Det var tänkt att dopen skulle hållas där när kyrkan byggdes, men man märkte att den är långt ifrån besökarna. De ser inte så bra. Därför har vi en annan dopfunt där man ser bättre.
Denna förändring är det inte säkert att länsstyrelsen ger sitt godkännande till.
– Förhandsbeskedet är att vi inte får göra det, säger Mats Andersson Risberg.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×