Fler varningar kring åldersbedömningar

Barnläkarföreningen har skrivit till migrationsminister Heléne Fritzon och regeringen angående oro för hur medicinsk åldersbedömning sker. De menar att regeringen inte följer de rekommendationer som finns. Tanken är att tandundersökning och knäledsundersökning ska komplettera varandra, eftersom det inte finns något helt säkert sätt att bedöma ålder på tonåringar. En vetenskapligt genomförd studie visar på att knäleds-MRI inte är någon helgjuten metod för att åldersbestämma. Barnläkarföreningen konstaterar att det i de fall där man är osäker, det vill säga får resultatet att personen verkar äldre än vad som angivits, under den ena undersökningen men ska räknas som barn enligt den andra, så ska man avgöra till den asylsökandes fördel. I nuläget görs ofta tvärtom: om tvivel uppstår bestämmer man sig för att personen är vuxen.
Även rättsläkare vid Rättsmedicinalverket har påpekat att det finns problem med metoden och att det hotar integritet och rättssäkerhet att intyga att dessa undersökningar gjorts på bästa sätt, när man inte med 100 procents säkerhet kan garantera det. De har därför vägrat.
Att åldersbestämma barn och tonåringar är även i bästa fall något av en gissningslek. Det finns vissa grupper som för sin integritets skull bör slippa gissa kring detta. En sådan är rättsläkare. En annan barnläkare.

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×