Emil Jensen. Foto: Region Skåne

Emil Jensen får Region Skånes kulturpris

Skåne Sångaren och poeten Emil Jensen tilldelas Region Skånes kulturpris 2017.
– Det känns fantastiskt.

Under onsdagen räckte Region Skånes kulturnämndsordförande Maria Ward och kulturchef Gitte Grönfeld över de två årliga kulturpriserna till sina rättmätiga ägare.

Årets kulturpristagare blev poeten och sångaren Emil Jensen, för sin förmåga att använda humor och vackra ord för att lyfta den lilla människan.
”Kulturpristagaren är en sann ordkonstnär som förenar musik och lyrik med allvar och humor. Med ett underfundigt tilltal och osvikligt engagemang tar han sig an stora frågor och den lilla människans belägenhet och skapar ett helt eget uttryck”, löd motiveringen.

I somras hedrades han även med ett annat pris, Taubestipendiet. Han är glad och tacksam över uppmärksamheten.
– Det känns fantastiskt. Motiveringen blir som en uppmaning att jag nu måste leva upp till priset, göra något så att jag förtjänar det. Som en blandning av en piska och en morot. Det kan ha en bra inverkan på framtiden, säger Emil Jensen.
– Utgångspunkten i allt jag gör är att skriva och sjunga om det som känns angeläget och viktigt. Det kan vara precis vad som helst. Därför blir jag extra glad över ett sådant här pris, eftersom att jag inte alltid tagit de lätta besluten, och gjort projekt som kanske inte är så strategiska och kommersiella.

Att han berör människor med sin konst är inget han är främmande för, erkänner han.
– Jag har förstått genom åren att det jag gör ger människor tröst, hopp och inspiration. Och inget gör mig gladare. Det mesta börjar med hopp och mod. Förhoppningsvis kan jag så ett frö.
– Sedan sticker jag aldrig under stol med vad jag själv tycker i min satir. Jag har dock märkt att desto mer jag lämnar ut av mina egna brister och komiska tillkortakommanden, ju mer kan människor relatera och beröras, säger Emil Jensen.

Vad som ska hända med prispengarna är ännu inte hugget i sten.
– Jag har inte hunnit tänka på det. Men det är väldigt välkommet under min skrivarperiod, en tid som ger mycket lite intäkter. Det blir en möjlighet att fortsätta arbeta, det är jag oerhört glad för. Det blir en bra hjälp.
Under ceremonin delades också Kulturpaletten ut till Kulturpedagogiska enheten i Simrishamn.
”Med tillit till kulturens kraft arbetar årets mottagare för att göra konst och kultur till en självklar del i det enskilda barnets liv. De har med framgång låtit kulturskola och kulturgaranti samspela och har blivit en förebild för många.”, skrev regionen i sin motivering.
– Vi blev verkligen jätteglada och överraskade! Det är betydelsefullt och uppmuntrande för oss att Region Skåne uppskattar hur vi arbetar med kvalitet och långsiktighet i alla led. Barn och unga behöver och har rätt till upplevelser av olika former av kultur och eget skapande, barn och unga är vårt gemensamma nu och vår framtid, säger enhetschefen Sylvia Carlsdotter i ett pressmeddelande.

Båda pristagarna tilldelas 100 000 kronor.

×