Droger som säljs på Darknet. Foto: TT

Databrotten

Polisens resursbrist när det gäller IT-relaterade brott påverkar möjligheten att agera mot flera olika sorters kriminalitet.
Enligt en enkät som 435 poliser i flera länder svarat på finns barnporrkonsumenter i alla samhällsskick och sociala omständigheter. I nästan 40 procent av fallen är porrkonsumenten sambo eller har barn själv. De flesta är yrkesarbetande. Barnporrsurfandet sker inte nödvändigtvis i personens hem och diskret. Det porrsurfas på jobbet och i andra offentliga miljöer. Att det finns få mönster och gemensamma nämnare visar att polisen behöver resurser i form av personer med specialkompetens i IT-brott. Att hitta gärningsmannen kan innebära ett komplicerat grävande i olika datalager. Enligt enkäten begår inte alla pedofiler som konsumerar barnporr egna övergrepp. Vissa bara delar eller sparar material på sin egen dator. Det innebär att man förmodligen bör prioritera vissa gärningsmän framför andra. Polisen beskriver hur man i nuläget måste förlita sig på tips från den inre kretsen för att hitta gärningsmän och lösa brott. Det är inte rimligt: de måste ha möjligheter till uppsökande verksamhet, med tid och resurser att följa egna spår. Alternativet är en godtycklig jakt istället för en där man kan fokusera på de tyngsta brottslingarna.
Även för narkotikabrott behöver polisen IT-brottsresurser. I somras dömdes två män för narkotikaförsäljning över det så kallade Darknet, det dolda nätverket där knark, vapen och barnporr säljs. De sålde knark för 3.8 miljoner, som betalades i den digitala kryptovalutan Bitcoin.
I dokumentären Knarkkungarna på darknet på P3 berättar en av de män som fällts för grovt narkotikabrott om hur de tjänat miljarder på knarkförsäljning på beställningar online och sedan skickat ut vanliga paket via Postnord med stora kvantiteter olagliga droger.
”Jag behövde någon som var duktig på internet” säger knarkhandlaren i dokumentären. Exakt detta behöver polisen också.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×