SKANÖR 20170829 Iasmina är 19 år och sitter utanför ICA i Skanör och tigger. I dag beslutar kommunstyrelsen i Vellinge om tiggeriförbud. Foto: Björn Lindgren / TT / kod 9290
Foto: TT

Avslag för motion om tiggeriförbud

Skurup – Vill ni ha tiggeri? Ni kommer ju inte med någon lösning?
Ordens är Lars Nyström (SD) som blev frustrerad över att fullmäktiges ledamöter inte trodde på att det skulle gå att få bort tiggeri med ett lokalt förbud.
Motionen avslogs efter en mycket lång debatt.

Mot slutet av debatten var Lars Nyström (SD) så irriterad att han slängde ur sig att han tyckte minoriteten kunde gå till val på ”att de vill ha tiggeri. ”

I måndags debatterades två motioner med samma innehåll, Åsa Ekblads (M) och Lars Nyströms (SD) , om att förbjuda tiggeri i Skurups kommun.
De båda motionsskrivarna hade stöd för sin linje hos Sverigedemokraterna, Moderaterna och hos de politiska vildarna. Men det räckte inte för att få bifall på någon av motionerna.
– Jag kan inte förstå varför människor från forna östblocket ska komma hit och tigga, sade Lars Nyström (SD).

– Det är en oroande utveckling att klyftorna ökar, de rikare blir rikare. Vet du, jag tycker det ska sticka i ögonen, sade Anders Hansson (V), som en kommentar till att många tycker det är obehagligt att se orättvisan svart på vitt.
Han efterlyste ett humanare samhälle och trodde inte på att ett förbud skulle hjälpa tiggarna ur fattigdomen vilket han hade som utgångspunkt för debatten.
Motionsskrivarna och den sidan hade snarare fokus på att ett förbud skulle vara en lösning på att få bort tiggeriet från Skurup kommuns gator.
– När man turistar i vårt land måste man ta med sig försörjning. Det är dealen för att få komma hit som turist, sade Sven Rosengren (-) och fortsatte:
– Det räcker inte att vi lägger en krona eller två, eller 20 kronor. Om människor ändå har så gott om pengar kan de väl lägga 20 000 kronor. Det kan var värt ett försök, sade han.
Senare konstaterade Sven Rosengren att han skulle kunna ha avvarat 100 000 kronor själv utan att hans egen ekonomi hade påverkats, men att ge bort dem tyckte han ändå inte var någon idé.
– Det är förnedrande att tigga och ett störande av ordningen, sade Rosengren.

Centerpartisten Jörgen Sjöslätt sammanfattade sitt partis ställning i frågan.
– Jag förstår att människor känner obehag av att se människor tigga och jag är övertygad om att människor utnyttjas grovt.
– Men med dagens rättsläge bedömer jag att en skärpning av ordningsreglerna inte är möjlig, sade han och hänvisade till tjänstemännens belysning av frågan.

Centerpartiet avstod från att rösta för eller emot motionerna.
Eva Hallmer Lindahl (FP) berättade att folkpartiet hade förhört sig med butikscheferna i kommunen och förstått att det inte varit några stora problem med tiggarna. De incidenter som varit hade de klarat av, tyckte cheferna, sade Hallmer Lindahl.
Miljöpartiets Maria Ivansson betonade att den här frågan bara kan lösas på ett nationellt plan och på EU-nivå.
– Jag instämmer i det Maria Ivansson sagt, sade Magnus Alm (S).

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×