Nytt politiskt läge kan öppna för omprövning

HÖRBY
Beslutet om Stattena norra kan komma att omprövas. Kristina Hansen i KD utesluter inte att hon kommer att lyfta frågan igen, om nya fakta läggs på bordet som visar att kommunen har gjort fel.

Kristina Hansen sade ja till att det ska byggas marklägenheter på Stattena norra när frågan togs upp i fullmäktige i augusti.
Hon säger att hon kände sig tvungen att gå på den S-ledda majoritetens linje, trots att det innebar att hon gick emot KD:s gruppbeslut.

– Jag tog kontakt med tjänstemän, och så som jag tolkade det fanns det inga juridiska hinder mot byggnationen.
– Men jag stöttar villaägarna i deras överklagande full ut.

Kan du tänka dig att ta upp frågan på nytt – med tanke på det nya politiska läget i kommunen?
– Det utesluter jag inte. Om jag får någon ny input – till exempel om det går att bevisa att det fanns spekulanter på tomterna trots att kommunen sade att de inte gick att sälja – då är det skäl för att ta upp frågan för ny prövning, säger Kristina Hansen.
Även internt i S finns det skilda uppfattningar om satsningen. Kommunfullmäktiges ordförande Tommy Hall (S) är inte överens med sina partikamrater. Han tycker att det är fel att bygga marklägenheter på tomter för villabebyggelse.
Tommy Hall var inte med när fullmäktige tog beslut om markanvisningen och avtalet om att blockhyra hälften av lägenheterna.

– Jag kunde inte vara med av personliga skäl. Hade jag varit närvarande hade jag gått emot partilinjen. Men det hade inte haft någon betydelse. Besluten hade gått igenom ändå.
Han förstår villaägarnas besvikelse.
– Det är klart att jag förstår att de tycker att man inte kan lita på kommunen. Man ändrar inte planer och förhållanden för den enskilde hur som helst.
Tommy Hall gissar att Acrinovas satsning kommer att rinna ut i sanden.
– Läget för bostadsmarknaden förändras. Om jag hade varit Acrinova hade jag varit försiktig. Kommunen har garanterat hälften av lägenheterna. Hälften är kvar att hyra ut – till Hörbys högsta hyror. En tvårummare på 60 kvadratmeter kommer att kosta 9 600 kronor i månaden, säger Tommy Hall.
Henrik Andersson i S tillbakavisar uppgifterna om att han inte vågade gå emot partiets linje. Han förnekar att han ska ha sagt att ”han inte vågar ta några andra beslut än de som fattas av kommunalrådet Susanne Meijer”.
– Det stämmer inte. Jag kunde inte vara med på kommunfullmäktige när frågan togs upp. Jag var bortrest. Men hade jag varit närvarande hade jag följt partilinjen. Det är varken jag eller Susanne Meijer som sätter partilinjen, utan det gör vi alla tillsammans i partiet, säger Henrik Andersson.

Kommunalrådet Susanne Meijer (S) gör också gällande att villaägarnas påhopp saknar grund.
– Påståendet misskrediterar de berörda. S tar alltid majoritetsbeslut, vilket skedde även i detta fall. De boende har varit tydliga i sin Facebookgrupp att jag har en egen agenda. Det kan jag definitivt dementera. Min agenda är att verka för kommunstyrelsens reglemente, betonar Susanne Meijer.
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×