Karin Roos och Jonas Olofsson är inte nöjda med kommunens VA-utbyggnad på Lindholms väg i Ormanäs. De önskar bättre dialog och bättre framkomlighet. Foto: Tobias Lagerholm
VA-utbyggnaden på Lindholms väg pågår för fullt. Det är kommunens anlitade entreprenör Fasab som utför arbetet. Foto: Tobias Lagerholm
Jonas Olofsson och Karin Roos diskuterar VA-utbyggnaden på Lindholms väg. Foto: Tobias Lagerholm

De är fångar i sitt eget område

höör De är motståndare till VA-utbyggnaden. Nu är de boende på Lindholms väg dessutom kraftigt begränsade när kommunens utbyggnad gör stora intrång i deras vardag.
– Vår rätt att kunna ta oss till allmän väg är kraftigt beskuren, säger Arne Roos som bor på vägen.

När Höörs kommun utförde VA-utbyggnaden i Ormanäs 2014 var vägföreningen på Lindholms väg undantagen. Men kommunen sökte och fick ledningsrätt hos Lantmäteriet, vilken föreningen överklagade till mark- och miljödomstolen. En rättslig strid som man gick förlorande ur.
Häromveckan startade därför VA-utbyggnaden också på Lindholms väg. Det har inte gjort de boende mindre upprörda.
– Tidigare i höst damp det ner ett brev från Höörs kommun i brevlådan. Då vaknade stridsviljan till liv igen, säger Jonas Olofsson som bor på vägen tillsammans med sin fru Ingeborg Olofsson.
Konflikten handlar om den begränsade framkomligheten som just nu råder på vägen.
– Det är kraftigt begränsat för både fordon och gående. För utryckningsfordon och egna akutresor. Sånt måste fungera, säger Jonas Olofsson.
Grannen Arne Roos håller med.
– Under dagtid måndag till fredag blir vår rätt att ta oss till allmän väg kraftigt beskuren. Det påverkar såväl yrkesliv som sociala kontakter för oss boende.
– Det är svårt bara att gå på vägen just nu. Häromdagen fick jag hoppa över ett stort svart hål bara för att kunna ta mig fram, säger Ingeborg Olofsson.

När SkD besöker området är entreprenören Fasab i full gång med att gräva i vägen och följaktligen är det inte helt enkelt att ta sig fram. De boende säger att de inte har några synpunkter på entreprenörens arbete utan driver frågan mot Höörs kommun.
– Det var sagt att vi skulle få ordnad möjlighet att komma fram, säger Karin Roos.
– Men det har vi absolut inte fått. De har inte hört sig för om våra behov, säger Jonas Olofsson.
Ärenden som att passa barnbarn, ta en biltur till stallet eller andra aktiviteter har blivit betydligt svårare att utföra.
– Sen har vi också fysiska begränsningar och problem med balansen. Vi kan inte gå på vallarna som är tanken för att man ska kunna ta sig fram, säger Karin Roos.

Beskedet som Höörs kommun gett är att eventuella läkarbesök ska anmälas en dag innan för att underlätta för entreprenören.
– Samtidigt har man sagt att läkarbesök inte får ske för ofta vilket är horribelt, säger Jonas Olofsson.
För de boende på Lindholms väg kan det bli en lång vinter då VA-arbetet beräknas pågå till februari.
– Den väg vi äger och har i uppdrag att sköta har vi inget att säga till om längre, säger Arne Roos.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev