Beredda se över bidrag till föreningar

höör Beskurna föreningsbidrag och höjda planhyror har legat som ett besparingsförslag inför onsdagskvällens sammanträde på Älvkullen. Ett förslag som fått Höörs många föreningar att rasa.
Sent i går eftermiddag satt styrande politiker i ett krismöte för att försöka underlätta situationen för föreningarna.

För drygt en vecka sedan berättade Skånska Dagbladet om upprördheten som finns bland Höörs föreningar.
Höörs musiksällskap och Höörs konstförening är två föreningar som hotat med att helt dra in sin verksamhet. Idrottsföreningarna har reagerat med bestörtning eftersom föreslagen besparing inom kultur- och fritidsnämnden skulle innebära att kostnader för skötselavtal, hyror och taxor ökar.
På tisdagen gick också framgångsrika handbollsklubben H65:s starke man Jan Hansson ut på sajten Skånesport och berättade att kommunens höjda hallhyror från 50 till 75 kronor i timmen kommer ge handbollsklubben en merkostnad på 70 000 kronor årligen.
Jan Hansson sade till Skånesport att en sådan kostnadsökning kommer resultera i höjda medlemsavgifter vilket i sin tur kommer innebära att ungdomar tvingas sluta med handbollen eftersom det blir för dyrt.
SkD sökte under tisdagseftermiddagen Jan Hansson för en kommentar. H65:s hedersordförande Karl Gustav Holmgren säger till SkD att det känns alldeles för abrupt med höjda hallhyror och sänkta föreningsbidrag.

Sent på tisdagseftermiddagen träffade politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott sina kollegor i kultur- och fritidsnämnden i ett krismöte.
– Nämnden vill precis som tidigare att kostnaderna för badet läggs i en egen budget vilket i sin tur skulle göra att vi får mer pengar över till föreningarna, säger Höörs kommuns kultur- och fritidschef Freddy Friberg.
– Det pratas ganska mycket just nu. Inte minst om risk- och konsekvensanalysen som den här besparingen skulle få. Föreningsalliansen där ett 20-tal föreningar ingår har beskrivit sin situation. Likaså H65 precis som kulturföreningarna, säger Freddy Friberg.
Precis innan förste vice ordföranden i kommunstyrelsen Anna Palm (M) gick in på krismötet signalerade hon att vissa lättnader kan vara på gång för föreningarna.
– Jag vill inte nämna belopp eller procent. Men vi får inte skära så mycket i föreningsbidragen att vi biter oss i svansen. Vår ambition är att rätta till det här så mycket det går.
– När vi beslutar om en sådan här besparing måste alla verksamheter vara beredda att bidra. Men det får inte bli så här tokigt för våra föreningar. De är förtvivlade och vi vet sen tidigare att de gör en stor samhällsinsats, säger Anna Palm.
Budgetsammanträdet börjar klockan 18 på onsdag i Älvkullens samlingssal.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev