Så hanterar partierna övergreppsanklagelser

Partierna har tvingats att hantera övergreppsanklagelser mot medlemmar både före och efter Metoo-kampanjen. Det skiftar i metod och handgriplighet på hur de har agerat.
Centerpartiet har vidtagit åtgärder mot tre personer som begått övergrepp, bland annat med uteslutning ur parti eller ungdomsförbund och studentförbund. Annie Lööf säger att hon skäms över att folk har utsatts inom partiet, vilket är en rimlig reaktion. Det är viktigt för trovärdigheten att man inte har ifrågasatt offret, vars berättelse kunnat styrkas, utan fokuserat på gärningsmännen. Men det finns frågetecken: den ene uteslutne kunde få anställning på riksdagen, eftersom uppgifterna inte nådde moderpartiet. Sannolikt begår de inte misstaget igen.
Inom Socialdemokraterna och Moderaterna har anklagade kandidater gått självmant. Dock skavde det för många att S-märkta borgarrådet Roger Mogert fick ett avgångsvederlag på 4.8 miljoner. Man kan inom S blir miljonär på att trakassera folk. Partiet måste fråga sig om det är rimligt.
Den politiska vilden Hanna Wigh har fått besked om att förundersökningen om våldtäkt som hon säger begicks av en dåvarande partikollega i SD har lagts ner i brist på bevis. Wigh har inte fått något stöd av sitt parti och en man tidigare verksam i partiet misstänks för grov skadegörelse mot Wighs hem. Det är inte ett seriöst sätt att hantera allvarliga anklagelser på att inte stötta offret i väntan på eventuellt åtal.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×