Hovrätten fastställer terrordom

Malmö Den 34-årige Arlövsbo som samlade in pengar till IS döms nu även av hovrätten för terrorbrott.

”Hjälp oss att förse bröderna i fronten med vapen så den kan hämnas våra syskon.”

Så stod det i ett av de både meddelanden som 34-åringen lagt upp på ett offentligt Facebook-konto. I inlägget uppmanades läsarna ringa någon av två namngivna personer för att få kontonummer dit de kunde skänka pengar – pengar som sedan skulle gå till terrorsekten IS och terrorstämplade Jahbat al-Nusra, en salafistisk och jihadistisk rörelse som är en del av al-Qaida. Den ena av de båda personerna är listad som terrorfinansiär av både FN och EU.

Läs mer: Tog över konto med terroruppmaningar

I rättegången medgav 34-åringen att han varit innehavare av facebook-kontot men nekade till att ha lagt upp inläggen.
I februari dömdes 34-åringen av Malmö tingsrätt enligt den så kallade rekryteringslagen för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott. Han dömdes till sex månaders fängelse.

”Den brottslighet som mannen döms för avser visserligen ett mycket tidigt led i den kedja av skeenden som kan leda fram till terroristbrott. Att påföljden ändå bestäms till fängelse beror på den synnerligen allvarliga brottslighet som gärningen i förlängningen kan leda till” förklarade chefsrådmannen Lennart Strinäs straffet i domen.

Läs mer: Fängelse för uppmaningar att finansiera terrorbrott

Meddelandena innehåller enligt tingsrätten straffbara offentliga uppmaningar till särskilt allvarlig brottslighet och hovrätten slår fast att uppmaningar att ge finansiellt stöd till terroristorganisationerna Islamiska staten för inköp av vapen är liktydigt med att uppmana till särskilt allvarlig brottslighet.

Det är en bedömning som delas av hovrätten som på måndagsförmiddagen fastställde tingsrättens dom.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss