onatan Hansen Olofsson, Margit Hansen och Bertil Lindahl var stolta över att kunna visa upp Minnenas museum. – Det var väldigt speciellt att komma hit i lördags på första öppningsdagen. Jag är lycklig och glad att vi kommit så här långt, säger Margit Hansen. – Med det här museet vill väcka ett intresse hos den yngre genrationen att tillvara på grejer. Vi vill väcka ett intresse, säger Bertil Lindahl som gärna tar emot fler gamla prylar. Foto: Tobias Lagerholm
Det finns gott om gamla radioapparater på den nyöppnade utställningen.
Bertil Lindahl köpte sitt första samlarobjekt 1978. En Plymouth från 1930. Bilen på bilden är en Toyota Corona från 1966. – Modellen såldes första gången i Sverige 1964. Då såldes bara 20 bilar. Året efter sålde man 300 bilar så det här är en tidig modell. I dag finns bara ett tiotal kvar så bilen har blivit ett bra renoveringsobjekt, säger Bertil Lindahl. Under årens lopp har han renoverat flera gamla bilar och på 1980-talet gick han en svetsutbildning för att lära sig mer. – När det gäller att renovera gamla bilar får man prova sig fram och inte ge upp, säger han. Foto: Tobias Lagerholm
Margit Hansen är ansvarig för utställningen av dockor, leksaker och dockvagnar. – Det är drag efter dockvagnar i dag så man får vara glad om man hittar någon. Vagnarna här är från 1930-talet och framåt, säger hon.

De väcker minnen till liv

höör Massvis med prylar från 1900-talet finns nu att beskåda i ett nyöppnat museum i Höör. Inte undra på att grundarna Bertil Lindahl och Margit Hansen har svårt för att slänga grejer.
– Vi mår aldrig så dåligt som på återvinningscentralen när vi ser vilka grejer folk slänger, säger Bertil Lindahl.

I helgen slogs äntligen portarna upp till Minnenas museum. Cirka 80 personer dök upp under öppningshelgen för att beskåda Bertil Lindahls och Margit Hansens på många sätt fantastiska samling.
Rakapparater, kameror, radioapparater, dockvagnar, dockor,telefoner, leksaker, mopeder, motorcyklar och bilar. Allt finns uppställt i den tidigare industrilokalen på Veterinärgatan som numera fungerar som museum.
SkD kunde i en artikel förra året berätta om jättesatsningen. I övrigt har planeringen varit förknippad med en hel del hysch-hysch. Nu berättar grundarna desto mer.

– Alla prylar som vi köpt och samlat på oss genom åren har vi velat bevara för framtiden. Grejerna skulle inte bara säljas ut och vi slänger ogärna saker om inte något är mycket trasigt, säger Margit Hansen.
– Problemet var att hitta en lämplig plats. Hemma byggde vi en lokal men där har vi inte kunnat ställa ut grejerna på rätt sätt, säger Bertil Lindahl.
Lösningen blev att bilda Bertil Lindahls nostalgistiftelse. Stiftelsen bildades 2013 och ska främja kunskap och intresse för föremål från 1900-talet. Uppdraget består i att stiftelsen ska bevara och underhålla de föremål som stiftelsen äger.
Utöver Bertil Lindahl och Margit Hansen jobbar Ola Sjögren med museet som heltidsanställd.
– Jag och Bertil har varit bekanta sedan länge. När vi träffades på Preemmacken för fem år sedan slängde han ur sig frågan: ”Jag ska starta en stiftelse och öppna ett museum. Vill du jobba för mig?”, berättar Ola Sjögren och skrattar.
Efter ett tag lämnade han jobbet som brandman och bilreservdelsförsäljare för att arbeta på heltid åt stiftelsen.
– Det är en ynnest att få jobba med det här såklart. Här finns något för alla, ung som gammal, säger Ola Sjögren som hade lite problem att hitta en titel på sitt yrke.
– Museintendent är inte rätt för då krävs en utbildning. Så nu kallar jag mig museimekaniker.

Minnenas museum öppnade i helgen och håller öppet de kommande helgerna, varje lördag och söndag klockan 13 till 16 fram till den söndagen 17 december.
– Sen håller vi stängt fram till våren för att göra en del förändringar. Bland annat ska vi göra museet ännu större, säger Bertil Lindahl.
Besökarna Ann-Margret Borg och Thomas Borg var nöjda med vad de såg.
– Det är helt fantastiskt. Imponerande. Jag trodde inte det skulle vara så mycket grejer. Jag känner igen en del av dockvagnarna från när jag själv var liten, sade Ann-Margret Borg.

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×