Patrik Sjöberg. Foto: TT

Otrygga miljöer

Hundratals vittnesmål om övergrepp och trakasserier har kommit in från extra oroande håll: skola och idrott. Sammanhang där barns beroendeställning till vuxna utnyttjas, antingen för att begå övergrepp, eller som en ursäkt för att tysta ner vittnesmål.
Historier om unga som kränks och utnyttjas inom skolan och ungdomsidrotten delas med jämna mellanrum. Man verkar inte komma till rätta med de strukturella och kulturbaserade problem som finns.
Inom skolan avfärdas kränkningar och sexuellt färgad mobbning som retsamhet och pojkaktighet, även när det rör sig om fysiska övergrepp, som att flickors bröst och kön tafsas på. Oroväckande ofta slätas problemen över istället för att hanteras. Många minns säkert Bjästafallet, där en flicka våldtogs i skolan och hela samhället tyckte synd om gärningsmannen. Den lokala kyrkoherden lät pojken dela ut rosor till flickor i kyrkan och kallade honom stackare. Ingen sade stackare om flickan som utsatts. Föräldrar som läser skolelevernas metoo-upprop borde oroa sig: skolmiljön är oroväckande ofta tafatt inför dessa problem.
Inom idrotten är barn om möjligt än mer utsatta: tränare och lagkamrater har stor makt. Höjdhopparen Patrik Sjöbergs vittnesmål om övergrepp är åter aktuella, när han påminner om hur inkompetent idrottsrörelsen hanterade hans problem. En sprinter och en kampsportare berättar om våldtäkter i omständigheter där äldre personer har utnyttjat deras utsatthet under metoo-taggen. Friidrottsförbundet har hävdat att de inte har problem med trakasserier och övergrepp. Uppenbarligen har man fel. Sjöberg har rätt i att föräldrar bör vara tveksamma att skicka sina barn till träning i friidrott hos ett förbund som inte utreder våldtäkt och inte erkänner att övergrepp är ett problem. Skolan och friidrotten har strutsmetoden gemensamt. Om en vuxen person blir utsatt för sexuella övergrepp i anknytning till sitt jobb är det ett tecken på en rutten bransch. Om ett barn blir det och inte kan få hjälp är det ett tecken på ett ruttet samhälle. Martina Jarminder

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×