Museiförening fick inga pengar

Skurup Det står nu klart att kommunen inte kommer att gå in med den halvmiljon kronor om året som museiföreningen har bett om i bidrag.

Vid senaste kommunstyrelsemötet voterade församlingen om frågan. Det var endast Jörgen Sjöslätt (C) och Niklas Sjöberg (-) som röstade för att ge museiföreningen bidrag.
Men då 250 000 kronor för 2018.
– Jag begärde votering för att få se hur alla röstade i frågan och reserverade mig mot beslutet, säger Jörgen Sjöslätt (C):
– Det finns risk för att museet på slottet inte kan hålla öppet om de inte får stöd från kommunen, enligt dem själva i alla fall, säger Sjöslätt och fortsätter:
– Jag tycker att det är en viktig kultursatsning att anslå pengar till. Det vore väldigt tråkigt om museet stänger, särskilt i nuläget när det har kommit en ny krögare.
Skånskan har tidigare berättat att Wemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening som driver museet på slottet har ansökt om bidrag på 500 000 kronor om året från och med 2018 till och med 2022.

De senaste åren har museet kunnat ha öppet tack vare ideella krafter och lönebidrag för en halvtidsanställd administratör, skriver föreningen till kommunen. ”Innevarande år räknar vi med en förlust på mellan 200 000- 300 000 kronor.
Om inga bidrag ges kommer de följande årens förluster att närma sig en halvmiljon per år. Detta för att hålla museet öppet med utställningar på en basal nivå. ” står att läsa i skrivelsen till kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Alm (S) konstaterar att styrets inställning i frågan är att de väntar på besked om hur föreningarna tillsammans ska agera för att verka på slottet.
– Vi diskuterade med andelsföreningen och hembygdsförening i våras och då fick de i uppdrag att återkomma till oss i kommunstyrelsens presidium med en långsiktig och bra lösning. De har inte återkommit än så de har väl inte landat i någon lösning.
– Sen har hembygdsföreningen gjort en egen ansökan, på egen hand. Det tycker inte vi är rimligt att säga ja till. De ska stå för vad de sagt och jobba för en utveckling tillsammans, annars blir det bara konstgjord andning, tycker Alm.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×