Johan Svahnberg (M) ogillar skattehöjningen...

M-ledamot sågar skattehöjning

höör Utåt sett är styret i Höör eniga om en skattehöjning på 95 öre. Men får man tro moderaten Johan Svahnbergs utspel på Facebook är alla politiker inte lika nöjda.
– Skattehöjningen är extremt olycklig, skriver Svahnberg på sajten.

Den så kallade Höörmodellen som styr Höör (KD, M, C, S, MP och V) har under hösten lagt fram en gemensam budget med satsningar inom bland annat äldrevården som kräver en skattehöjning på 95 öre. Om höjningen går igenom på nästa veckas budgetsammanträde på Älvkullen får Höör andra högst kommunalskatt i Skåne. Bara Osby kommer ha högre.

Också ett traditionellt skattesänkarparti som Moderaterna har ställt sig bakom höjningen.
– Jag tror inte att något parti egentligen ville ha en höjning men nu är vi här. Hellre en stor skattehöjning nu än att dutta med 35 öre tre år framåt, sade kommunstyrelseledamoten Christer Olsson (M) till SkD tidigare i höst.
Men alla moderater tycks inte vara lika nöjda. Johan Svahnberg (M) som bland annat är ordförande i Höörs Fastighets AB och ledamot i kommunfullmäkige skräder inte orden i ett inlägg på numera nedlagda facebooksidan Opinion Höör den 2 november.

”Skattehöjningen är extremt olycklig. Jag känner starkt att den hade gått att undvika eller varit lägre om valresultatet 2014 varit annorlunda. Det finns också en sannolikhet att den hade varit betydligt högre om valresultatet varit lite mer till vänster.”, skriver Svahnberg.
När Skd når Svahnberg är han något mer försiktig i sina uttalanden. Han säger att skattehöjningen är det som krävs för att klara av beslutade satsningar och besparingar.

Kommer du rösta emot skattehöjningen i fullmäktige?
– Nej.

På facebook kallar du höjningen extremt olycklig.
– Inom styret är vi eniga om att höjningen krävs i den här budgeten.
– Samtidigt är det väldigt olyckligt att det gått så långt med skattenivån. Jag hoppas kunna bidra till att sänka skatten under kommande mandatperiod, säger Johan Svahnberg.

Enligt medkommunalrådet Anna Palm (M) finns det ingen risk för några utbrytare inom Moderaterna vid nästa fullmäktige.
– Det är majoritetsbeslutet som gäller. Sen ser jag inga problem med att en politiker ibland uttrycker saker som man vill göra men inte kan. Vi får också komma ihåg att skattehöjningen görs för att rädda verksamheterna, säger Anna Palm.

Kommunalrådet Stefan Lissmark (S) oroas inte över utspelet.
– Huvudsaken är att vi är enade i fullmäktige. Sen har vi nog några som vill höja skatten mer eller mindre. Med över 100 politiker som styr Höör är det inte konstigt att åsikterna spretar, säger han.

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×