Försökte våldta anställd på boende

Hörby En 17-åring döms för att ha försökt våldta en anställd på ett HVB-hem. Han sade att han ville döda hennes sambo så att han själv kunde gifta sig med henne.

Kvinnan har berättat i Lunds tingsrätt om mardrömmen hon gick igenom på ett boende för ensamkommande i Hörby kommun för ett år sedan.

Det hade kommit en ny boende dit, hon beskriver honom som ”en vilsen och arg man” och en ”ung man som blivit vuxen för snabbt”.
Personalen arbetade mycket med att han skulle känna sig trygg och få stärkt självkänsla. Hon lyckades etablera en bra kontakt med honom.

Men den 17-årige pojken tydde sig snart alltför mycket till den anställda och började visa ett sexuellt intresse.
Han klappade henne på rumpan och ville kramas och vara nära.
Han kallade henne för sin ”mamma habibi” (älskling) och sade att han skulle döda hennes sambo så att han själv kunde gifta sig med henne. Han nämnde hennes sambo vid namn:
– I love you, I kill XX (sambon), you and me marry.
Till slut fick personalen sätta sig ner med 17-åringen och prata om att han inte fick bete sig på det viset, men det hjälpte inte.

Vid ett tillfälle sade 17-åringen att han ville titta lite på hennes bröst och att han ville pussas.
När hon försökte få i väg honom tog han tag i hennes klänning och drog ner den.
Vid ett annat tillfälle när den anställda jobbade natt tvingade han till sig nycklarna som går till dörrarna på boendet, och sprang i väg med dem.
Hon gick in på personalavdelningen i väntan på att han frivilligt skulle lämna tillbaka nycklarna.
Då märkte hon att han befann sig i sovrummet som tillhör personalavdelningen.

När hon bad att få tillbaka nycklarna ville han i stället pussas. Hon sa åt honom att gå men han fick ner henne på sängen och försökte ta på henne på ett sexuellt sätt.
När hon försökte komma loss satte han sig grensle över henne och fortsatte antasta.
Han upprepade att han ville döda hennes sambo så att de kunde gifta sig.

Hon lyckades knuffa bort honom från sängen men de hamnade på golvet och kvinnan har beskrivit vad han försökte göra där.
Kvinnan beskriver att hon var ”helt slut” och inte visste vad hon skulle ta sig till.
Hon hade rivmärken och blåmärken på armarna. Då knackade det lyckligtvis på dörren och en annan av pojkarna på boendet kom in.
Då släppte 17-åringen henne och gick efter en stund.

Kvinnan har berättat att hon fick en chockreaktion av händelsen och har varit sjukskriven och behövt kontakt med psykiatrin för att bearbeta allt.
17-åringen döms för våldtäktsförsök och sexuellt ofredande. Straffet blir ungdomsvård och 70 timmars samhällstjänst.
Om han varit över 21 år hade straffet blivit fängelse i ett år och tre månader. Han ska även betala 109 528 kronor i skadestånd till den anställda.
17-åringen har själv förnekat all fysisk kontakt som kvinnan vittnat om. Det enda han medgett är att han kan ha kallat henne ”mamma habibi” någon gång på skoj.

Lunds tingsrätt litar emellertid på kvinnans trovärdiga och tydliga vittnesmål och finner att hennes uppgifter får starkt stöd från flera andra anställda och boende på hemmet som hörts i målet.
I åklagarens gärningsbeskrivning angavs att 17-åringen tog ett strypgrepp på kvinnan under våldtäktsförsöket.

Den specifika anklagelsen frias han från eftersom kvinnan inte kunnat minnas och beskriva det momentet tillräckligt tydligt.
17-åringen flyttades till ett annat boende efter övergreppet.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss