Chef avstängd efter påstådd mobbning

SVEDALA En arbetsledare i Svedala kommun har stängts av från sitt arbete efter att det inkommit flera anmälningar om kränkande särbehandling och mobbning.

Fyra personer som arbetar eller har arbetat med personen vittnar om vad de blivit utsatta för. Beskrivningen och citaten grundar sig på anmälningarna som de gjort.
En berättar hur det gick till när hon kom på morgonen och frågade var hon skulle vara. Då blev svaret ”Så långt bort från mig som möjligt”. Ledaren sa ofta saker som hon skulle göra och när de var gjorda blev beskedet att ledaren aldrig sagt att detta skulle göras.
En annan beskrivning är: ”När X haft sina dåliga dagar så har x inte hälsat eller sagt hejdå. X sitter mest på kontoret under arbetstid och jag har någon gång gått förbi och sett att x sitter och kollar platsbanken samt bostadsrätter. Detta trots att vi har haft mycket att göra”.
”Jag kände mig jättestressad, rädd för att göra något fel och kunde knappt andas ibland”, lyder en annan beskrivning av situationen på arbetsplatsen.
Arbetsledaren har ställt sig i vägen i korridoren och inte velat flytta på sig med kommentaren: ”jag är din chef, du ska göra som jag säger”.
Arbetssituationen beskrivs också så här: ”Jag kände mig mindre värd och utanför. Jag fick inte reda på saker och fick gissa mig till saker ofta”.
En anställd berättar om när hon ville ha litet framförhållning och på onsdagen frågade om fredagens planering. Arbetsledaren svarade något i stil med att ”tycker inte man behöver tänka på fredagen redan på onsdagen”.
En annan situation är när en anställd har sett en tårta i kylskåpet och undrar vem som ska ha den.
Svaret blev att den blivit över och sedan gick arbetsledaren och slängde den i soporna.
Beskrivningar är också att anställda känt sig värdelösa, gått till jobbet med en klump i magen och gråtit på toaletten.
En anställd berättar att hon nu är sjukskriven. Ett par av dem som anmält har slutat på arbetsplatsen.
Arbetsledaren är avstängd från sitt arbete sedan den 16 november. Anmälningarna kom in ett par dagar tidigare. Arbetsledaren behåller sin lön under den tid hen är avstängd.
Svedala kommun gör just nu en utredning där arbetsledaren får bemöta anklagelserna. De som anmält får också bemöta den versionen.
Därefter tas beslut om vad som ska hända i framtiden.
– Senast på fredag i nästa vecka kommer de berörda att få veta hur vi avser att gå vidare, berättar Charlotte Svensson som är hr-chef i Svedala kommun.
– Tänkbara åtgärder är att låta personen få jobba kvar, skriftlig varning, omplacering eller så får personen sluta hos kommunen.
Charlotte Svensson berättar också att Svedala kommun inte tidigare riktat någon kritik mot hur personen utför sitt arbete.
Elisabeth Sandberg

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×