Några ungdomar i Hörby med stort motorintresse har bildat en sektion under CMMC. Fr v: Fredrica Månsson, Douglas Björnsson, Amanda Tjäder, Tinia Sandberg, Anton Åkesson, Nathalie Olsen, My Sjunnesson och Oliver Gren. På bilden ses även deras slöjdlärare Per Persson Landkvist, som är med i CMMC och har hjälpt dem att bilda sektionen.
Nathalie Olsén och My Sjunnesson tar en titt under motorhuven.
Ungdomar i Hörby med motorintresse har bildat förening. På bilden Amanda Tjäder.
De unga bilförarna samlade framför sina bilar. ”Vi är skötsamma ungdomar som behöver ha någonstans att vara och köra med våra bilar utan att det stör någon”, säger de.
Det finns ett stort motorintresse hos ungdomarna i Hörby och det är många som kör A-traktor och Epa-traktor. arkivbild

Vill ha någonstans att köra – drar igång förening

HÖRBY De förenas av ett brinnande motorintresse och en önskan om att ha någonstans där de kan träffas och köra med sina bilar utan att störa omgivningen.
Nu har några av ungdomarna som kör A-traktor och Epa-traktor i Hörby gått samman och bildat en sektion under CMMC, Classic Mc Moped Club. De hoppas att kommunen ska hjälpa dem att leta upp en bra plats att vara på.

Ungdomarna är i 15-årsåldern och går alla på Georgshillsskolan, och det är där vi träffar dem efter skoldagens slut en fredagseftermiddag. Bilarna står uppradade framför skolbyggnaden och de unga förarna gör upp planer för helgen.
De brukar samlas på slakteriets parkering på kvällar och helger för att träffas och umgås och köra några rundor på industriområdet i Hörby.
Men det är inte alla som uppskattar att de kör där, och klagomålen från Hörbyborna duggar stundtals tätt.

Nu vill ungdomarna ha hjälp av kommunen att leta upp ett ställe där de kan köra ostört. Deras slöjdlärare Per Persson Landkvist, som själv också är stor motorentusiast, har hjälpt dem att starta en sektion för A-traktorer och Epa-traktorer under Classic Car Moped Club – en förening där Per själv sitter i styrelsen.
Ett brev har skickats iväg till kommunen där de berättar om sina planer.
– Vi har precis startat vår sektion och vi är ungefär 15 stycken som är med. Vi är skötsamma ungdomar med stort motorintresse och önskar bara att få någonstans att vara med våra bilar, förklarar Nathalie Olsen i brevet, en av medlemmarna i sektionen.

Ett första möte har redan hållits med kommunen, och Anton Åkesson och hans kompisar i den nybildade CMMC-sektionen hoppas att ansträngningarna snart ska ge resultat.
– Det hade varit bra om vi kunde få hjälp att hitta ett ställe där vi kan köra med bilarna utan att det stör någon, säger han.
Det finns ett stort motorintresse bland Hörbyborna sedan generationer tillbaka, och ungdomarna som har dragit igång motorföreningen ser till att traditionerna förs vidare. Att själv kunna ta sig fram med bil ger en frihetskänsla, berättar flera av dem, och de lyfter även fram kamratskapen och sammanhållningen.

– Gemenskapen och att alla brinner för samma sak är det bästa med att hålla på med A-traktor och Epa-traktor, säger Douglas Björnsson.
Det är inte bara killar som mekar och kör bil i sektionen. Flera tjejer är också med.
– Det är fler och fler tjejer som håller på med det här. Vi vill visa att vi också kan köra, säger My Sjunesson.
Per Persson Landkvist lovordar initiativet.

– Just nu är det tolv medlemmar i sektionen, och det handlar inte bara om A-traktorer utan om att värna motorkulturen rent allmänt. Det krävs till exempel stor yrkesskicklighet att bygga om en bil till en A-traktor.
– Vi i CMMC vill gärna hjälpa dem och vi tror på återväxten. Det spelar egentligen inte någon större roll vad de kör. Vi i klubben brinner för ungdomarna och att de har ett intresse att samlas kring. Dessutom är det här förbaskat trevliga ungdomar att ha att göra med, säger Per Persson Landkvist.

Han beskriver satsningen som ”Sverigeunik”.
– Ja, jag tror definitivt att detta är något helt unikt i Sverige – att ungdomar som kör A-traktor och Epa-traktor bildar en egen förening och har idéer om hur de vill utveckla verksamheten.
Det är en hel del aktiviteter på gång för de unga bilförarna. De ska bland annat vara med på Malmömässan, och ställa ut ett par av sina bilar. Det planeras även för en luciakortege och en bilutställning någonstans i Hörby.

Här har kontakter redan tagits med Netto om att få ställa upp bilarna på deras parkering efter ordinarie öppettider.
– Vi kommer att hjälpa ungdomar att söka tillstånd för allt som de vill göra. Vi i klubben är själva födda in i motorkulturen, och vi tycker att det här initiativet är hur coolt som helst, säger Per Persson Landkvist.

Dagens fråga

Är du nöjd med din lön?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×