Stenbocksstenen restes av familjen Sonesson 1910 och ett par år senare försågs den med den skylt som också är stulen.
På den här stenen vid Rönne å fanns en skylt över Stockamöllans ägare genom åren. Plattan är nu borta. Foto: Henrik Lindahl

Unika bronsplattor stulna från mi nnesstenar

stockamöllan En fräck stöld av bronsplattorna på minnesstenarna i Stockamöllan väcker irritation i byn.
– Det är bedrövligt, säger bygdekännaren Georg Welin.

Det var troligtvis under den gångna helgen som metalltjuvarna höll sig framme och bröt loss de skyltar i brons som satt uppskruvade på minnesstenen vid vattenfallet i Stockamöllan och på Stenbocksstenen inte långt därifrån. Stölden upptäcktes av en person som bor i närheten.

Skyltarna sattes upp runt 1912 och är alltså över hundra år gamla. Inskriptionen på Stenbocksstenen sammanfattade platsens historiska bakgrund. På den andra stod ägarlängden för Stockamöllan från 1700-talet och framåt.
– Det är ytterst beklagligt och bedrövligt att sådant här kan inträffa, säger Georg Welin, Billingebo och kännare av trakterna runt Billinge och Stockamöllan.

Han har själv hållit många föredrag på plats vid Stenbocksstenen. Han säger att det känns vemodigt att skylten – som berättade att den svenska armén tågade förbi platsen på väg mot ”segern i Helsingborg” 1710 – nu är borta.
– Man kan tycka vad man vill om krig och Karl XII men det är ändå vår historia, och minnesstenar är ett sätt att minnas vårt förflutna. Det borde alla kunna ha respekt för.
Georg Welin tror dock inte att det finns några politiska motiv bakom stölden. Snarare handlar det om ännu en av alla de metallstölder som i åratal drabbat inte minst offentliga byggnader och platser.
Han tycker att skyltarna bör ersättas med nya, och hoppas att Möllerikeföreningen kan engagera sig i detta och kontakta länsantikvarien.
Men det är kanske bäst att de nya skyltarna tillverkas i ett mindre stöldbegärligt material än brons, för att undvika fler stölder, funderar han.
– Att gjuta sådana här bronsplattor i dag skulle ge kolossala kostnader.
Stölderna är polisanmälda.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

Loading ... Loading ...