Mai von Gegerfelt, ordfröande i Handelsföreningen med 200 medlemmar.

Butikerna oroliga inför julhandeln

LUND – Flera handlare känner att de inte förstått hur stort det här arbetet skulle bli.
Och så oroas man för att den viktiga julhandeln ska påverkas, säger Mai von Gegerfelt, ordförande i Handelsföreningen i Lund.

Vidden av avstängningarna i centrum och dess konsekvenser har först nu när de är igång nått flera handlare längs bland annat det avstängda stråket längs Bredgatan.
Det konstaterar styrelsen för Handelsföreningen i Lund med runt 200 medlemmar.

– Handlarna påverkas olika beroende på var de har sin verksamhet, men alla menar att tydlig information är det viktigaste, säger föreningens ordförande Mai von Gegerfelt.
Just detaljer som hur länge olika ingrepp och avstängningar ska fortgå i gatunätet är det viktigaste för handlarna menar hon. Särskilt nu när den viktiga julhandeln drar igång.
– Många är oroliga för att man inte kommer att få den omsättning man hoppas på.

Sven Petter Hovelius, styrelseledamot som driver Lexis papper på Stora Gråbrödersgatan och även ingår i Citysamverkan, anser att samarbetet med ansvariga på kommunen fungerat bra. Handlarna har trots allt varit väl förberedda på det som ska göras. Samtidigt konstaterar han att informationen alltid kan bli bättre.

– Det var ett informationsmöte i augusti, men alla kunde inte komma och det kändes långt till det här skulle infalla i december. Men samtidigt är det självklart inte lätt för kommunen att långt i förväg ge detaljerad information, säger Sven Petter Hovelius.
Han berättar att det just nu finns medlemmar på bland annat Bredgatan som är väldigt drabbade av avstängningen. Många ifrågasätter varför detta görs samtidigt som man verkställer utökad torghandel i anslutning till Saluhallen.
– När man stänger av torget innebär det att parkeringsplatser vi behöver försvinner. Det är klart olyckligt att detta sammanfaller.

Samtligt konstaterar han liksom Mai von Gegerfelt att handeln i Lund går bra. Restaurangnäringen ligger också den i Sverigetoppen.
– Det är en positiv utveckling. Lokaler är eftertraktade och flera kedjor vill in i Lund, men tyvärr finns det inte alltid lokaler som passar hur de vill ha det. Det är ju en gammal stad med äldre hus.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×