Fullt pådrag - men dessbättre bara det vara en övning. Foto: Joacim Österstam
– Det var ett bra objekt att öva i. Det fanns flera rum och skrymslen, säger rökdykaren Ingela Persson som hittade ett par personer i köket.
Övningen var realistisk.
Brandövning i Hörby. Åtta personer rökskadades och fick köras med ambulans till sjukhus.
Brandövning i Hörby. Räddningsledaren Joakim Ilmrud hade läget under kontroll.
Brandövning i Hörby. Flera av personerna fick hjärtlungräddning.

Brandkårer i stor samverkan

HÖRBY I måndags kväll genomfördes den andra av fyra stora brandövningar i samverkan mellan räddningstjänsten i Hörby och Höör.
– De gör ett fantastiskt arbete och ambitionen är att vi ska ha en gemensam räddningsnämnd mellan Hörby och Höör, säger kommunstyrelsens ordförande i Hörby, Susanne Meijer (S).

Strax efter klockan sex i måndags kväll fick SOS larmcentral ett övningslarm om att det brann i ett HVB-hem på Torggatan 3.
Scenariot var att två bostadshus stod i brand med kraftig rökutveckling. När larmet gick ut till räddningstjänsten var det fortfarande oklart om det fanns några människor i byggnaderna.
– När väl larmet har gått, och man står och väntar, då känns tiden väldigt lång, säger kommunstyrelsens ordförande Susanne Meijer som fanns på plats för att följa räddningsarbetet.

Några minuter senare rullade den första brandbilen in framför husen. Uppdraget handlade inledningsvis om livräddning. Lugnt och metodiskt inleddes sökandet efter människor. Flera rökdykare, som tagna ur en science fiction-film, genomsökte byggnaderna och fann flera ungdomar som var rökskadade.

Först ut ur byggnaderna var Victor, Casper, Amy och Nikita.
– Jag har fått jätteont i halsen. Det har varit svårt att andas, säger en medtagen Amy som transporterades vidare till sjukhus för observation.
Är det folk kvar därinne?
– Jag vet inte, säger en av rökdykarna och skyndar vidare.
Flera av de skadade var medvetslösa och fick släpas ut. Vissa var i så dåligt skick att man tvingades påbörja hjärt-lungräddning.
Räddningsledaren Joakim Ilmrud bar gul väst och röd hjälm.

– Vi håller på med två parallella insatser. Vi har två byggnader som är rökfyllda. Dessvärre har vi personer kvar i byggnaderna. Så vi inriktar vårt arbete på att hitta de personerna, säger Joakim Ilmrud.

På andra sidan gatan har det samlats en del åskådare. Kommunpolitikerna Susanne Meijer (S) och Eva Lindholm (M) satt i möte när larmet gick.
– Vi såg att det var en förfärlig rökutveckling. Och räddningskåren från både Höör och Hörby är här. De gör ett fantastiskt arbete, säger Susanne Meijer och berättar vidare att det finns planer på att slå ihop de båda kommunernas räddningstjänster.

– Ambitionen är att vi ska ha en gemensam räddningsnämnd mellan Höör och Hörby för att stärka upp. Så att vi får en mycket starkare verksamhet, säger Susanne Meijer.
Kommunstyrelsens ordförande i Höör, Stefan Lissmark, instämmer.
– I realiteten har vi redan gått ihop. Nu gäller det bara att ha det politiska modet att säga att vi går ihop, säger han.

Under tiden har flera personer hittats och tagits ut ur byggnaderna. På marken ligger flera övningsdockor som fått hjälp av ambulanspersonal.
Kvällens räddningsinsats var tack och lov bara en övning.
– Det var ett bra objekt att öva i. Det fanns flera rum och skrymslen, säger rökdykaren Ingela Persson som hittade ett par personer i köket.
– De satt på golvet. Så de var lätta att hitta och få ut, säger Ingela Persson.

Räddningsledare Joakim Ilmrud kallar till en avslutande presskonferens bakom ledningsbilen – även det ett led i övningen – och sammanfattar kvällens scenario:
– Vi har haft en brand i ett HVB-hem på Torggatan i Hörby. Vi har tagit ut tio personer ur byggnaden. Åtta personer har tagits om hand av ambulansen och transporterats vidare till sjukhus, säger Joakim Ilmrud.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×