Folkets hus i Vellinge är till salu och budgivning pågår. Fastigheten ligger centralt i Vellinge och bland intressenterna finns både de som vill bygga om till lägenheter och personer som vill använda fastigheten som enbostadshus.
Fastigheten är på 2 500 kvadratmeter och ligger i hörnet av Perstorpsgatan/Östergatan i Vellinge.

Stort intresse för Folkets hus i Vellinge

VELLINGE Folkets hus i Vellinge är till salu för ett utgångspris på sju miljoner kronor. Budgivning pågår och köparen har inte möjlighet att riva fastigheten.

Fastigheten har stått tom i 1,5 år och i mäklarannonsen nämns tydligt att den har ett omfattande renoveringsbehov.
Just nu pågår en budgivning där det högsta budet på måndagseftermiddagen var uppe i 7,5 miljoner kronor.

– Totalt finns det fem olika budgivare, berättar ansvarig mäklare Mikael Ottosson på mäklarfirman Hilding Ottosson AB.
– Intresset för huset är stort och det trodde jag på förhand. Huset är ganska oförstört exteriört och läget är också mycket bra.
Bland budgivarna finns personer som vill bygga om fastigheten till lägenheter och de som vill använda den som privat bostad. Eftersom fastigheten finns med i en bevarandeplan går den inte att riva.
Folkets hus ligger på ett centralt läge i Vellinge i korsningen Perstorpsgatan/Östergatan. Fastigheten byggdes från början som en mangårdsbyggnad till gården Perstorp som stod färdig år 1899. Byggherre var gästgivaren Olof N Persson. Gården har alltså även gett gatan dess namn. Säljare är Vellinge Folkets husförening som köpte fastigheten 1953.
Den består av ett antal fackföreningar, ABF med flera med anknytning till arbetarrörelsen och 10-15 privatpersoner.
– Ekonomin gick helt enkelt inte ihop för föreningen och kronofogden stod och knackade på dörren. Föreningarna som ingår i föreningen gjorde ett extra ägartillskott.
– Efter betänketid togs beslutet att lägga Folketshus föreningen i malpåse och att sälja fastigheten, berättar Roland Ljungdell som är ordförande i Folkets husföreningen.

Tidigare fanns det planer på att bygga om fastigheten och att även bygga till på den 2 500 kvadratmeter stora tomten.
– Då hade föreningen kunnat ha kvar en samlingslokal men det visade sig att kommunen tyckte att tomten var för liten för den tänkta exploateringen, fortsätter Roland Ljungdell.
– Tanken är att Folkets husföreningen ska finnas kvar men att den nu blir bostadslös. Sedan får vi se vad som händer i framtiden.
Vad som ska göras med de miljoner som kommer in från försäljningen blir något som styrelse och stämma får ta ställning till.
På tomten finns förutom huvudbyggnaden en mindre ekonomibyggnad i samma stil och ett garage som har byggts senare.
Fastigheten har också en trädgård med många fruktträd.