Foto: TT

MKB köper Jägersro travbana

Malmö Alldeles nyss blev det klart. Skånska Travsällskapet säljer en stor del av Jägersro till MKB för 775 miljoner kronor. Därmed börjar också planeringen för en ny toppmodern hästanläggning i Malmö.

På tisdagskvällen sa Skånska Travsällskapets styrelse ja till jätteaffären. Köpet innebär, om det går igenom i MKB:s styrelse, att Malmö får en ny stadsdel i Jägersro med cirka 3 400 nya bostäder, och ett nytt hästsportcentrum.
– MKB öppnar dörren för att ta ansvar för en ny spännande stadsutveckling med blandad bebyggelse i en grön miljö. Vår förhoppning är att kunna finna strategiska partners som vill utveckla stadsdelen tillsammans med oss. Det känns också roligt om vi kan vara en del i utvecklingen av hästsporten i Malmö, säger Terje Johansson, VD hos MKB Fastighets AB i ett pressmeddelande.

Till Skånskan säger Skånska Travsällskapets ordförande Kerstin Peterson-Brodda:
– Det känns mycket bra just nu. Medlemmarna har precis röstat igenom beslutet som klubbades till applåder. Nu skriver vi historia.

Affären innebär att Travsällskapet säljer den mark på vilken tävlingsanläggningen nu står inklusiveparkeringen utanför.
I stället ska man bygga ett nytt Jägersro på den del av marken, allmänt kallad Husiefältet, där man nu har sina tränings- och motionsslingor.

– Det positiva för vår del är att vi får en ny, modern, anläggning, med en längre bana, vilket ligger i tiden för hästarnas skull och publikfaciliteter som passar för 2000-talet, säger Kerstin Peterson-Brodda.
– Dessutom kan vi bygga en anläggning som är mer anpassad för att olika former av aktiviteter och evenemang. Vilket innebär att vi kan skapa en arena för alla typer av hästsport. Det blir ett nytt avtryck i Malmö,stadens tredje moderna arena efter Swedbank Stadion och Malmö Arena. En anläggning för hela staden.

Affären är villkorad. Framför allt ska ”due dilligence” tillämpas, det vill säga att båda parterna ska försäkra sig om att allt är i sin ordning.
– Vi måste förstås få ett planbesked från Malmö Stad, men det är jag inte så orolig för i dag, marken ska besiktigas och miljöprövas och sånt. Det är en sex månader lång process. Men om allt går som det ska kan vi sedan börja planera för vårt nybygge, berättar Kerstin Peterson-Brodda.

Tidsplanen innan ett nytt Jägersro/Malmö Hästsporcenter kan stå klart beror förstås på om saker och ting flyter på smidigt eller inte:
– Om allt löper smärtfritt så kanske två-tre år. Men det kan också ta tre-fyra. Vi får se.
– Nu är det viktigaste att vi påbörjar en process där alla akriva och medlemmar får möjlighet att påverka innan det är dags att börja göra ritningar.

Under tiden fram tills nya Jägersro står klart kommer den gamla anläggningen att fortsätta brukas som vanligt.
– MKB får först tillgång till marken när vi kan börja använda den nya anläggningen, berättar Kerstin Peterson-Brodda.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×