Frida Dahmström gör ett balanstest. Ett av flera moment som ingick när niondeklassarna bjöds in till speeddating inför gymnasievalet av vård-och omsorgscollege i Svedala, Trelleborg och Vellinge.
Melker Jönsson tappar en konstgjord arm på blod (färgat vatten) under överinseende av Carina Boklund som arbetar som sjuksköterska inom hemsjukvården i Svedala kommun.
Clara Malmros provar att manövrera en rullstol.
Venprovtagning i en konstgjord arm.

Elever fick prova vårdyrket

SVEDALA Melker Jönsson har precis som de flesta andra blivit stucken i armen vid en provtagning på en vårdcentral.
– Det var roligt att få prova på själv, berättar han efter att ha stuckit en vacutainer i en konstgjord arm och tappat ut färgat vatten i ett provrör.

På tisdagen fick niondeklassarna veta mer om de olika yrken som finns inom vård och omsorg.
Som nämnts ingick även flera praktiska övningar.

Gymnasievalet närmar sig och arrangerande vård- och omsorgscollege i Svedala, Trelleborg och Vellinge ville slå ett slag för vård- och omsorgsprogrammet på Söderslättsgymnasiet.
Melker Jönsson från klass 9c på Naverlönnskolan uppskattade övningen.
– Man har ju sett på flera gånger när andra gjort detta på en.
Dock kommer han att göra ett annat val till gymnasiet.

– Jag skulle vilja bli lastbilschaufför eller jobba med bilar så för mig ligger transport- och fordonsprogrammet närmare till hands.
När Skånska Dagbladet tittar in i Naverlönnsalen i kommunhuset är det klass 9c från Naverlönnskolan som är med i de praktiska momenten. Totalt var 70 elever inbjudna.
Förutom venprovtagning får man prova på hjärt- lungräddning, balanstest och test av hjälpmedel som rullstol och rullator.
Här finns också elever från vård- och omsorgsprogrammet som demonstrerar hjärt-lungräddning.

I angränsande rum får eleverna information av anställda som arbetar inom hemtjänst, på äldreboende, inom socialpsykiatrin och inom LSS.
– Vi vill visa upp vilka olika yrkesgrupper som finns inom vård och omsorg. De flesta tänker bara äldreboende men det finns så mycket mer, berättar Anita Persson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska inom vård- och omsorgscollege i Svedala, Trelleborg och Vellinge.
– Vi började med att bjuda in niondeklassare förra året och det slog väl ut. Vi fick flera sökande till vård- och omsorgsprogrammet.

Här slås alltså ett slag för yrken som undersköterska, sjuksköterska fysioterapeut och arbetsterapeut,
Lars Ralevski är mentor för klass 9c på Naverlönnskolan som är i full färd med att testa de olika ”stationerna” i rummet.

– Det här är en fantastisk möjlighet för eleverna att få prova på moment som ingår i de olika yrkena, berömmer Lars Ralevski.
– Ansökan till gymnasiet öppnar i januari och då är det jättebra med en sådan här information med praktiska moment innan.
Hans eget försök till venprovtagning slutade med att han inte fick ut något blod alls och provröret förblev tomt. Det visade sig dock bero på att det rödfärgade vattnet i gummiarmen var slut.
Clara Malmros går i klass 9 c och har precis fått prova på att manövrera en rullstol.

– Jag kom på rätt så snabbt hur den fungerade. Jag vill gå ekonomiprogrammet eftersom jag tycker det här med UF-företag låter intressant.
– Min faster arbetar inom vård och omsorg så jag känner igen en hel del om hur det fungerar i de yrkena.

Frida Dahmström står bredvid och har gjort ett balanstest.
– Jag vill gärna ha en egen gård och ska välja naturbruksprogrammet, berättar hon innan det är dags att gå vidare till nästa moment.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×