Illustration: ESO/M. Kornmesser

Asteroid från yttre rymden passerar solsystemet

Rymden För första gången har astronomer kunnat studera ett föremål som kommit in i vårt solsystem från den interstellära rymden.

Minst 400 meter lång, cigarrformad och mörkt röd pilar asteroiden fram genom vårt solsystem i inte så makliga 95 000 kilometer i timmen. Det är något av en astronomisk sensation – det är första gången någonsin som astronomer har kunnat studera ett föremål från den interstllära rymden, det som ligger utanför vårt solsystem, passera genom vårt solsystem.

Den 19 oktober i år plockades föremålet upp av Pan-STARRS 1-teleskopet på Hawaii, skriver Europeiska Södra Observatoriet, ESO, på sin hemsida. Från början såg det ut som en vanlig, snabbflygande asteroid men under de följande dagarna gjordes observationer som ledde till slutsatsen att det kom från utanför vårt solsystem. Astroiden fick namnet 1I/2017 U1 – eller Oumuamua.

– Vi var tvungna att agera snabb. Oumuamua hade redan passerat sin närmaste punkt till solen och var på väg tillbaka till den yttre rymden, säger Olivier Hainaut, ESO i tyska Garching.

ESO började studera objektet med sitt flaggskeppsteleskop – med det passande namnet Very Large Telescope – för att mäta asteroidens bana, ljusstyrka och färg. Man fann att det varierade kraftigt i ljusstyrka, vilket säger en hel del om dess form.

– Den ovanligt starka variationen i ljusstyrka betyder att den är utdragen i längd, omkring tio gånger så lång som den är bred, med en komplex, ihoprullad form. Vi fann också att den har en mörkröd färg som liknar föremål i det yttre solsystemet, och bekräftade att det är helt kompakt utan den svagaste antydan till damm runt den, säger Karen Meech som leder det team av astronomer som undersökt astroiden.

Oumuamua tros ha hög densitet, förmodligen av sten och kanske med en hög metallhalt. Den tros inte ha bära med sig några större mängder is eller vatten.

Dagens fråga

Blir det något luciafirande i dag?

Loading ... Loading ...