Emiliaskolan byggdes 2010. I dag är skolan tyngd av lånet man tog då, skulden ligger för närvarande på cirka 39 miljoner kronor. Skolinspektionen vill försäkra sig om att skolan verkligen klarar av att betala tillbaka. Arkivbild

Skolinspektionen synar Emiliaskolan

höör Efter turerna kring Emiliaskolans ekonomi begär nu Skolinspektionen in uppgifter från skolan.

Skånskan har tidigare rapporterat om att Emiliaskolan missat att betala av på sitt lån och fått problem med banken, som krävde att borgensmannen Höörs kommun skulle ta över lånet.

Så blev det inte, men problemen för skolan tycks inte vara över. Tidigare i år skrev skolans revisor i en revisionsberättelse att han är bekymrad över skolans ekonomi.
Nu har statliga Skolinspektionen gått in i ärendet, på eget initiativ. Myndigheten vill granska skolans ekonomiska förhållanden och har begärt att skolan skickar in aktuell resultat- och balansrapport.
Skolinspektionen vill också veta hur skolan ser på sin förmåga att betala räntor och amorteringar. Man vill också ta del av aktuella lånevillkor.

– Vi har en ekonomisk bevakning av alla enskilda huvudmän i hela Sverige. Vi tar in årsredovisningar och utifrån hur de ser ut begär vi ibland in ytterligare kompletterande uppgifter, säger Thea Palm på Skolinspektionen.
När det gäller Emiliaskolan reagerade Skolinspektionen på uppgifter om skolans kapital.

– De har förbrukat det egna kapitalet. Det är ett exempel på sådant som vi vill följa upp, säger Thea Palm.

Vad granskningen kan leda till är för tidigt att säga. Gunnar Persson, chef för enheten för ekonomisk granskning på Skolinspektionen, förklarar i generella termer att myndigheten har möjlighet att gå vidare och göra en särskild tillsyn om man finner skäl för det.

En sådan tillsyn kan i sin tur leda fram till krav på åtgärder – inte mot bristande ekonomi utan om man ser att den lett till brister i verksamheten.

Läs mer:

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×