Maycon Vinborg och Emma Jönsson, Tangará farm, Hörby på milamässan 2017. De har nu stor planer för milamässan 2018-FOTO: SUSANNE GÄRE

Milamässan kör som vanligt

KLARTECKEN Milamässan 2018 blir av. Den 15-17 februari slår portarna upp. Adressen är densamma – Malmömässan – men djuren får stå på en annan plats, som blir bättre för dem och för alla parter.

Problemet var att speciellt där tjurarna stått uppstod skador i betonggolvet i mässhallen.
– Vi har varit på Malmömässan i fem år och det har blivit svårare och svårare att sanera hallen efter oss, säger Ann-Christin Lindström, projektledare för milamässan.
Arrangörerna fick beskedet att de inte kan göra mässan mer med djur inomhus.
– Men utan djur går det inte att göra en mila-mässa, säger Ann-Christin Lindström.
En diskussion inom referensgruppen om hur frågan skulle lösas ledde fram till ett nytt förslag. De kan stalla upp djuren på nuvarande lastgården. Den är inte inomhus men där finns väggar och tak.
– Det blir luftigt, säger Ann-Christin Lindström, men besökarna kan gå in och ut, och det är inte helt och hållet utomhus. Men det kan bli en riktigt bra miljö för djuren med mindre halkrisk och stress. Dessutom blir det lättare att städa.
Hon berättar också att det kommer finnas gott om dörrar och att slussar ska byggas för att bibehålla säkerheten. Visningsringen kommer vara kvar inomhus så de som vill sitta på läktaren kan sitta i värmen och titta på bedömningarna.
Arrangörerna är förstås nöjda med att ha hittat en bra lösning.
– Roligt är också att vi fått ett enormt gensvar från utställarna, säger Ann-Christin Lindström. 75 procent av ytan är preliminärt bokad, så det är fantastiskt bra. Jag trodde det skulle bli betydligt tuffare eftersom det nu blev så kort om tid.
Mila-mässan 2018 kommer fokusera på får. Maycon Vinborg, som är fåruppfödare och vinnare av Anders Walls landsbygdsstipendium 2017, har stora planer. Nya raser kommer att visas och Ann-Christin Lindström säger att förhoppningen är att mellan 30 och 50 får ska visas upp under mässdagarna.

×