Kosovare Asllani tilldelas Diamantbollen och Andreas Granqvist får Guldbollen vid Fotbollsgalan. Foto: Christine Olsson / TT
Zlatan Ibrahimovic fick priset till årets forward och dök upp flera gånger under kvällen via videolänk. Foto: Christine Olsson / TT
Hedvig Lindahl och Robin Olsen tilldelas priset Årets målvakt dam och herr vid Fotbollsgalan Foto: Henrik Montgomery / TT
Malmös tränare Magnus Pehrsson och Anders Christiansen står på scen med programledarna Anna Brolin och Frida Nordstrand och gratuleras till MFF:s SM-guld. Foto: Christine Olsson / TT

Granqvist och Asllani galans stora vinnare

MALMÖ För första gången på vad som känns som en evighet var det inte Zlatan Ibrahimovic som tog hem Fotbollsgalans största pris, Guldbollen. Fotbollsgalans stora vinnare var Andreas Granqvist och Kosovare Asllani.

Andreas Granqvist fick Guldbollen för sina insatser i landslaget och klubblaget och i motiveringen lyftes nyckelord som ledaregenskaper och ”kompetens i kollektivets tjänst”.
– Jag är otroligt stolt ock tacksam. Det här betyder oerhört mycket för mig och jag kommer att minnas det för alltid, sa Granqvist som tackade förbundskaptenen Janne Andersson för förtroendet men även spelare och ledare i blågult, gamla klubbar, familjen förstås och svenska folket för allt stöd.
Andreas Granqvist fick dessutom i konsekvensens namn ta emot priset till årets back på herrsidan.

Diamantbollen gick till Linköpings och landslagets Kosovare Asllani som hyllades för spelförståelse, utvecklade defensiva egenskaper, målfarlighet, passningsskicklighet och vinnande attityd.
– Jag är oerhört stolt och tacksam. Det här priset är även till landslaget och klubblaget och alla barn och ungdomar med stora drömmar om att en dag bli något, sa Asllani.
– Som sexåring fick jag höra att fotboll inte var något för tjejer och i skolan sa min rektor att jag borde sluta med fotboll för det var inget jag skulle kunna försörja mig på. Ju fler som tvivlat på mig desto mer tändes lågan att lyckas.
Kosovare Asllani fick även priset till årets mittfältare på damsidan.

Årets prestation inom svensk fotboll trodde nog de flesta att landslaget skulle erövra med avancemanget till VM – men folket röstade i stället fram Östersunds FK för framgångarna i Europa League.
Zlatan Ibrahimovic var inte på plats men hamnade ändå en hel del i fokus. Dels fick han priset till årets forward på herrsidan för sina insatser i Manchester Unites i våras, dels låg han bakom nyinstiftade priset ”Number 10”.
Det priset skulle gå till någon som gått sin egen väg för att utveckla svensk fotboll och första stipendiet på hela en miljon kronor gick till organisationen Locker Room Talk för arbetet med att lära fotbollsspelande pojkar om mångfald, respekt och jämlikhet.
– Vi lovar att göra allt för att ta svensk fotboll in i framtiden, sa Julia Trännek, en av de fyra initiativtagarna.

Övriga priser under den TV-sända galan gick till Tabita Chawinga, Kvarnsveden, för årets forward på damsidan, landslagets Jessica Samuelsson för årets back på damsidan, landslagets Hedwig Lindahl för årets målvakt på damsidan, landslagsmålvakten Robin Olsen för årets målvakt på herrsidan och Fotbollskanalens hederspris delades ut till Pia Sundhage.

Något pris för LB07:s Mia Persson blev det inte i kategorin årets mest värdefulla spelare i damallsvenskan. I stället vann Hammarbys mittfältare Filippa Angeldahl, 20, den kategorin.
Utmärkelsen till årets tränare på damsidan gick till Kristianstads DFF Elisabet Gunnarsdottir efter lagets femteplacering.
Gunnarsdottir har varit i Kristianstad sedan 2009 och för en dryg månad sedan förlängde hon sitt kontrakt över ytterligare två säsonger framåt.
Årets mittfältare i herrallsvenskan blev Emil Forsberg som stod för en stark säsong i Bundesliga när klubblaget Leipzig kvalificerade sig för Champions League. Därtill har han vuxit fram till en nyckelfigur i Janne Anderssons landslag.

Linköping erövrade även priset till årets genombrott som gick till 21-åriga Tove Almqvist.
Årets domare blev Kristoffer Karlsson och Pernilla Larsson.
Sedan tidigare hade följande pristagare utsetts i samband med ”allsvenskans stora pris”: Årets nykomling i herrallsvenskan: Pontus Dahlberg, IFK Göteborg, MVP (mest värdefulla spelare) herrallsvenskan: Anders Christiansen, Malmö FF, Årets tränare herr: Graham Potter, Östersund.

×