Snön föll – men Trelleborg höll

Trelleborgs FF är tillbaka i fotbollens finrum. TFF är tillbaka i allsvenskan. 2018 kommer Vångavallen att gästas av Malmö FF, Östersund, Djurgården, IFK Göteborg och AIK och allt vad det heter. Tjongavallen och Skrälleborg. Känns uttrycken igen? Det finns risk/chans för de kommer att plockas fram mer än en gång under det kommande året. 2011 åkte TFF ur allsvenskan. Året efter blev det respass även ur superettan. 2014 var TFF ytterst nära att åka ur även division 1, men räddade kontraktet på målskillnad och tack vare seger mot Örgryte i den allra sista omgången.
Sedan dess har det pekat spikrakt uppåt.
TFF vann division 1 södra 2015.
2017 slutade med en allsvensk biljett i fickan.

Låt vara att de hade 2-0 med sig från första matchen i Trelleborg, när de på söndagseftermiddagen steg in på Stadsparksvallen i Jönköping.
Tränaren Patrick Winqvist snackade efter segern på Vångavallen i termer som att det inte gick att spela på resultatet, att det aldrig skulle hålla att bara försvara sig.
Men det var exakt vad som hände. De första 45 minuterna parkerade TFF bussen i eget straffområde. TFF levde farligt. J-Södra gjorde 1-0, hade två bollar i stolpen, hade chanser, hade övertaget. Men så kom 1-1. Dino Islamovic nätade. Sedan var det aldrig farligt. J-Södra visade ingen allsvensk klass. TFF spelade klokt. De vann rättvist. De var bästa laget över två kvalmatcher.

Snön föll i Jönköping. Men TFF höll. Det var svinkallt på läktarplats. Nere vid sidlinjen stod tränare Winqvist och viftade i T-shirt. Brrrr…
Inne i värmen i omklädningsrummet sjöngs och skrattades det efter slutsignalen. Unge målvakten Marko Johansson satt lugnt i en vrå och filosoferade om 2018, då han som MFF-spelare ska spela för TFF i samma allsvenska serie.
– Ska bli kul att slå sina klubbkamrater på Swedbank stadion, sa han.
Jojo, det kan bli så. Trelleborg kan mycket väl bli Skrälleborg. In i fotbollens finrum går de med spelare som har jobb vid sidan om, med spelare som inte tagit plats i lite större klubbar, med spelare som de fyndat i småklubbar som Öja FF.
Det är så TFF alltid jobbat. Det är så, med små medel, de kommer att jobba även i fortsättningen.
TFF har inte samma ekonomiska muskler som exempelvis storebror MFF. Ändå kommer de att kunna ge MFF ett par rejäla matcher 2018.

För TFF var det nionde gången i föreningens historia som de var inblandade i ett kval. Nio kval och idel segrar. Vem sa att man inte kunde lita på statistik?!

När det nu är dags att göra bokslut så kan det konstateras att 2017 var ett väldigt bra år sett ur skånsk vinkel. Därmed är det bäddat för ett hett 2018. Eller vad sägs om allsvenska derbyn mellan Malmö FF och Trelleborgs FF, superettanderbyn mellan HIF och Landskrona Bois och division 1-stadsderbyn mellan Lunds BK och Torns IF.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×