Psykiatrin behöver få mer resurser för att motverka antalet självmord, hävdar Denise Rydblom, C.

Agera mot självmorden

”Fyra personer kommer att ta sitt liv idag. En av dem har förmodligen redan hunnit göra det nu när du läser det här. En bakgrund till detta stavas psykisk ohälsa. Det är ett stort folkhälsoproblem och enligt data från Folkhälsomyndigheten är självmord den vanligaste dödsorsaken bland unga i åldern 15-29 år.

Som medmänniska, ordförande och politiskt engagerad i liberala Centerpartiet i Malmö ligger Malmöbornas psykiska hälsa mig varmt om hjärtat. Men psykisk ohälsa har stått mig nära länge.

Den som känner mig väl vet också att jag räddat livet på en vän som en sen kväll i februari för 14 år sedan kände att livet inte var värt att leva. Hela min högerhand är nämligen full av ärr som påminner mig varje dag om det snabba beslutet som jag var tvungen att fatta när hon uttryckte en ovilja till att fortsätta leva. Inte ens en sekund gick heller innan jag, utan en enda tanke på mig själv, tog kniven ifrån henne.

Jag stod bredvid min vän medan andra i vår vänskapskrets, den ena efter den andra, slutade prata med henne. Besöken blev färre och tidsgapet mellan varje besök växte. Efterhand fick jag höra hur man viskade och skrattade åt henne.

Ni förstår, när vi möter psykisk ohälsa i en person reagerar många av oss med oförstående och förringande kommentarer. Ord yttras om den psykiskt sjuke som vi aldrig skulle yttra om någon som insjuknat i cancer.

44 % av Sveriges befolkning lider av någon form av psykisk ohälsa. Men många är tysta om det. Det är dags att bryta den tystnaden. För den här tystnaden kostar liv. Ingen yttre fasad och ingen heder är värd så mycket att den får lov att kosta någons enda liv. Därför borde också fler politiker förstå att man behöver känna ett extra stort ansvar och höja rösten för denna grupp som vi så tydligt vet lider i tysthet.

Vi i Centerpartiet är beredda att utrusta den gruppen med vår röst. Vi i Centerpartiet vägrar att acceptera dagsläget.

Det är för många som tar sina liv och för få som får hjälp i tid. Centerpartiet vill satsa på kortare köer inom psykiatrin, genom att ge pengar till de landsting som visar ärlig vilja att erbjuda hjälp i tid. Samtidigt vill vi göra elevhälsan mer tillgänglig. För att det ska bli möjligt kan det, utöver kuratorer, finnas studiepedagoger som exempelvis har beteendevetarutbildning. Dessa kan både stötta eleverna i deras studier och vara ett samtalsstöd.

För om inte varje enskild Malmöbo, ung som gammal, kan fungera i vårt samhälle, hur ska då samhället fungera över huvud taget?

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×