Scenplanerna orsakade en storm av protester i Hörby. Bilden är från demonstrationen innan fullmäktige i maj.
Det omtalade scenbygget i Karnas backe stannade på ritbordsstadiet, efter omfattande protester mot planerna från allmänheten.
Margareta Rosvall lämnade över drygt 1 600 namnunderskrifter till Susanne Meijer (S) och Thore Lennartsson i samband med demonstrationen. Arkivbild

Nu är beslutet fattat – scenbygget skrotas

HÖRBY Nu är det klart – det blir ingen scen i Karnas backe. Kommunstyrelsen har rivit upp beslutet från i våras om scenbygget.
Beskedet får Karnas Vänner att jubla.
– Det har varit nervöst in i det sista. Nu är vi jätteglada! säger talespersonen Margareta Rosvall.

Karnas Vänner startade som ett upprop på Facebook i våras för att stoppa kommunens planer på en tempelliknande scen för 5,7 miljoner kronor i Karnas backe.
Medlemmarna samlade in namnlistor mot scenbygget och demonstrerade utanför kommunhuset.
Och politikerna har tagit intryck av protesterna. På måndagen fattade kommunstyrelsen slutligen beslut om att stoppa projektet. Beslutet i kommunstyrelsen från i mars, om att avsätta flera miljoner kronor till bygget, rivs upp.

– Det är inte aktuellt med en utescen i Karnas backe nu. Det ligger på framtiden. Vi vet inte vad som händer i framtiden. Det finns kulturhistoriska traditioner med en scen i Karnas backe, och Hörby behöver någon form av scen. Men den kanske inte ska ligga där, utan någon annanstans. Kanske man ska ha flera mindre scener i stället, så att även byarna på landsbygden får tillgång till scener.
– Vi får börja om och diskutera det med föreningslivet och kultur- och fritidsförvaltningen. Det är de som har kunskapen, säger kommunalrådet Susanne Meijer (S).

Även om kommunalrådet fortfarande håller dörren på glänt för en scen, så anser Karnas Vänner att beslutet i kommunstyrelsen inte går att misstolka – det blir ingen scen i Karnas.
– I och med att beslutet är fattat, om att pengarna till bygget går tillbaka, ser vi det som att det inte kommer att byggas någon scen i området – varken nu eller i någonsin i framtiden. I så fall skulle det bli samma uppror igen. Förhoppningsvis har kommunen lärt sig av detta, säger Margareta Rosvall, initiativtagare och talesperson för Karnas Vänner.
Facebook-gruppen har idag 467 medlemmar, och ytterligare 200-300 sympatisörer som inte är medlemmar, eftersom de inte har tillgång till dator, men som stöttar kampen mot scenplanerna ändå.

Margareta Rosvall gläds åt beslutet i kommunstyrelsen om att scenbygget har skrotats.
– Det har varit nervöst in i det sista. Det känns jätteskönt att det gick Karnas Vänners väg till slut. Vi är jätteglada. Vi hade aldrig trott att det här skulle bli så stort. Det är många som kommer fram och tackar oss.

Det som händer nu är att kultur- och fritidsnämnden ska ta fram ett förslag på hur området kan rustas upp, så att en ny tipsbod och ett nytt vindskydd kommer på plats och så att boulebanan och utegymmet ses över och får en ansiktslyftning.
I planerna ingår också att bygga en offentlig toalett i Karnas backe, i så fall i anslutning till tipsboden.
– Inriktningen från den förra majoriteten är att vi är överens om att det ska vara ett snyggt, trevligt och tillgängligt område för våra Hörbybor, säger Susanne Meijer.
Exakt vad det kommer att kosta att fräscha upp området finns det inga siffror på ännu.

– Vi vet inte vad det kommer att kosta. Det kommer en rapport i februari om det, så vi får avvakta och se, fortsätter kommunalrådet.
Karnas Vänner kommer inte att slå sig till ro bara för att man gick segrande ur scenstriden.
– Nu får vi hämta andan lite grann. Men vi tänker fortsätta arbetet för att bevara Karnas backe en gång för alla för Hörbyborna, och vi vill göra det till ett naturskyddat område. Vi brukar vara ute och gå Korpens tipspromenader på söndagarna och berätta om området. Ju fler som bryr sig om Karnas backe – ju större blir gemenskapen, säger Margareta Rosvall.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du att Annie Lööf lyckas få ihop en regering under sin sonderingsrunda?

  • Nej (89%, 969 Röster)
  • Ja (11%, 114 Röster)

Antal röster: 1 083

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×