En armérepresentant trädde fram i statlig TV, som tagits över av militären. Foto: TT

Mugabe gripen av armén – ”inte en statskupp”

Zimbabwe Zimbabwes president Robert Mugabe har gripits, uppger landets största parti på Twitter. Enligt armén, som tagit kontroll över statlig TV, rör det sig inte om en statskupp.

Stridsvagnar har rullat in i landets huvudstad Harare, och under natten mot onsdag hördes explosioner och skottlossning i närheten av Mugabes presidentpalats.

Zimbabwes armé har tagit kontrollen över den statliga televisionen. Enligt vittnesuppgifter ska journalister ha blivit misshandlade av soldaterna, som i sin tur menar att de är där för att garantera säkerheten för de anställda.

I en sändning hävdade en representant för armén att man gått in för att komma åt personer i presidentens närhet, som begår brott som orsakar socialt och ekonomiskt lidande i landet.”

– President Mugabe och hans familj är i säkerhet. Det här är ingen militärkupp för att ta regeringsmakten. När vi uträttat vårt uppdrag kommer allt att gå tillbaka till det normala, säger armérepresentanten i sändningen.

I en rad meddelanden på Twitter kallar Mugabes eget parti, Zimbabwe African National Union Patriotic Front, händelserna för ett oblodigt maktövertagande.

”Det har inte skett en kupp, endast ett oblodigt maktövertagande där korrupta och tjuvaktiga personer har blivit gripna, samt där en gammal man som har utnyttjats av sin fru har blivit omhändertagen. De få explosioner som hördes var från skurkarna som motsatte sig , men de är nu gripna.”, skriver partiet.

Twitterkontot hävdar även att Emmerson Mnangagwa, tidigare vice-president, har axlat rollen som tillförordnad president. Han sparkades nyligen av Mugabe, något som har lett till spänningar i landet, skriver BBC.

Detta eftersom det spekulerats i att Mugabes fru, cirka 40 år yngre än sin man, hoppats att överta makten efter sin man, och därför fått honom att sparka vice-presidenten.

Svenska myndigheter uppmanar svenskar på plats att ta det försiktigt.

– Svenskar bör hålla sig borta från folksamlingar och följa rapporteringen, säger Johanna Westlund, pressinformatör på Utrikesdepartementet, till Aftonbladet.

Texten uppdateras.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

  • Ja (52%, 200 Röster)
  • Nej (48%, 185 Röster)

Antal röster: 385

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev